Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"När man blir gammal ska man njuta av god mat"

I Laxå kommun lagar personalen på äldreboendena all mat själva.
– När man blir gammal ska man njuta av god mat, säger Monika Eriksson, undersköterska på Solhöjden.

Annons
Personalen ägnar mycket tid i köket. På morgonen ska det förberedas frukost, klockan 11.30 serveras lunch, på eftermiddagen är det fika, runt klockan 17 är det middag och senare på kvällen får den som vill ett litet kvällsmål. Här lagar Annelie Olsson mat på Ramundergården avdelning 17 A.

Klockan är strax efter elva på förmiddagen och personalen på kommunens äldreboenden är i full färd med att tillaga dagens lunch. Det luktar mat i boendet och de gamla är välkomna att sitta med och prata och lyssna på grytornas skrammel. På vissa avdelningar hjälper boende till att skala potatis och torka bord.

– De gamla kommer även med egna förslag på vad de vill äta. De brukar vi försöka tillmötesgå, säger Ann-Charlotte Allansson, Ramundergården.

Hon och kollegorna på Ramundergården försöker att laga mat från grunden enligt kostcirkeln, berättar de.

Olika basråvaror

De olika dagarna i veckan har olika basråvaror och sedan är det upp till den enskilde personalen att bestämma vilken maträtt som ska serveras.

– Vi är så många som jobbar här så det blir väldigt olika, säger Anki Stenefjord.

Om någon av de boende inte tycker om maten som serveras just den dagen lagar personalen ibland två rätter eller får en portion från en annan avdelning, berättar de.

Vin och pizza

– En lördagskväll kan vi köpa lite vin och beställa pizza. Det är uppskattat, säger Anki.

På demensboendet Solhöjden talar vågen sitt tydliga språk att de boende tycker om maten, berättar Monika Eriksson. För att de gamla ska få i sig tillräckligt med kalorier tillsätter personalen smör och grädde i rätterna.

– Här öser vi på. Här får de allt det goda, säger Monika.

Den hemmagjorda maten är uppskattad men tar även mycket av personalens arbetstid. Varor ska beställas, tas emot och plockas upp, paketeras om, datummärkas, tillagas och tempereras.

Nya regler

– Det har kommit nya regler för hur allt ska skötas i köket, säger Ann-Charlotte.

Under åren har det varit politiska diskussioner om att börja tillaga maten på ett centralt storkök i stället.

– Om jag får bestämma så fortsätter vi så här, detta ligger mig varmt om hjärtat. Om maten kommer i vagnar blir det mer institutionskänsla, säger socialchef Thorsten Holgersson.

Vet du om det finns andra kommuner som gör på liknande sätt?

– Det finns säkert fler, men jag tror att vi är rätt så unika, säger Holgersson.

Mer läsning

Annons