Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätdroger oroar föräldraförening

Lagliga nätdroger och tablettmissbruk har ökat i Laxå sedan förra året. Föräldraföreningen mot narkotika, FMN varnar föräldrar för de lagliga nätdrogerna som orsakar syrebrist i hjärnan.

Annons

Under år 2009 såg Föräldraföreningen mot narkotika (FMN) en ökning av så kallade lagliga nätdroger i Laxå.

Fler testar

– Det finns i dag cirka 400 olika nätdroger. Som vi har märkt är det flera ungdomar i åldern 15 till 18 år som testar dessa droger. Det skrämmande är att det ofta är ungdomar som inte rör sig i gäng som missbrukar narkotika som testar nätdrogerna, säger Benny Selberg, konsulent och rådgivare för FMN i Karlskoga, Degerfors och Laxå.

Benny Selberg varnar starkt för de lagliga nätdrogerna.

– De orsakar syrebrist i hjärnan och hallucinationer och det är lätt att få skador på hjärnan om man tar dessa droger, säger Benny Selberg.

Tablettmissbruk vanligare

I början av år 2010 såg FMN även att tablettmissbruk bland ungdomar i Laxå blev allt vanligare.

– Det var en ökning av Subutex-missbruk som är ett ersättningspreparat för heroin. Ofta var det ungdomar som har tagit droger i cirka fyra till fem år som missbrukar tabletterna, säger Benny Selberg.

I Laxå används även GHB-droger.

– Det är en klar vätska som är farlig. En partydrog, säger Benny Selberg.

Vad gör ni från FMN?

– Vi gör allt vi kan för att stödja föräldrar vars barn missbrukar droger. Vi bygger upp ett nätverk kring deras barn. Vi har även en jourtelefon i Laxå dit föräldrar kan ringa om de har frågor kring droger eller har upptäckt något preparat hemma. Sedan åker jag ut till föräldrarna och tittar på preparaten, säger Benny Selberg.

När det gäller de vanliga narkotikaklassade preparaten så har Laxå samma problematik som övriga landet.

Enligt FMN är amfetamin den drog som är vanligast och god tvåa är haschet. För övrigt finns det en del exstacy och ett stort missbruk av Bensodisipiner.

Tove Svensson

019-15 54 21

[email protected]

Mer läsning

Annons