Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Trysslinge vindkraftpark

Kommunstyrelsen säger nej till Trysslinge vindkraftpark och ja till åtta verk i den planerade vindkraftparken Laxåskogen.

Annons

Kommunstyrelsen beslutade i dag att säga nej till uppförandet av Trysslinge vindkraftverk med 19 vindkraftverk som Trysslinge vindkraft AB vill uppföra mellan sjöarna Skagern och Toften i Laxå kommun.

– Vi föreslår kommunfullmäktige att avslå ansökan om Trysslinge vindkraftpark, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Bo Rudolfsson är det främst tre punkter som gjorde att kommunstyrelsen beslutade att säga nej till vindkraftparken.

– Första punkten är den stora folkopinionen mot vindkraftparken. Den andra är naturvärdena och vi ser området som stor turismattraktion i framtiden. Den tredje punkten är bevarandet av våtmarkerna i området. Det finns vattendirektiv från EU att man ska vara försiktig med denna typ av våtmarker, säger Bo Rudolfsson.

Kommunstyrelsen beslutade vid samma möte att säga nej till 12 vindkraftverk av 20 i vindkraftparken Laxåskogen som VKS vindkraft Sverige AB vill uppföra.

– Vi säger ja till parken, men nej till 12 verk av 20. Sydnärkes miljönämnd sa nej till fem verk och länsstyrelsen sade nej till sju verk, säger Bo Rudolfsson.

Det slutgiltiga beslutet om de båda vindkraftparkerna kommer att tas i kommunfullmäktige den 11 februari.

Mer läsning

Annons