Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kommuntidning född

Nu kommer kommunens nya informationsblad ”Vårt Laxå”. Målet är att få ut bred information men kommunen medger att vissa formuleringar kan vara olyckliga.

Annons

I dagarna landar den nya kommuntidningen ”Vårt Laxå” i kommuninvånarnas brevlådor. I tidningens ledare skriver Tommy Holmqvist (S), kommunstyrelsens ordförande, att kommunen ”satsar på de små skolorna och väljer att bygga en ny när Kanalskolan visat sig vara i dåligt skick”.

Har ni bestämt er för att bygga en ny skola i Laxå tätort?

– Nej. En ny skola är inte bara byggnaden utan även skolorganisationen i kommunen. Flyttas barnen till Saltängen krävs det en ny byggnad även där. Detta betyder inte att det blir en ny skola på Kanalområdet, säger Tommy Holmqvist.

– Jag förstår att detta kan vara en olycklig formulering, fortsätter han.

I sin ledare vill Tommy Holmqvist framhålla att kommunen värnar om barnen, berättar han. Men exakt hur den nya skolorganisationen kommer att se ut är ännu inte klart. Detta kommer att diskuteras i Hasselfors, i Finnerödja och i Laxå i början av vecka 45.

I artikeln ”Fördel Laxå i statistiken” står det att inom förskolan ”har alla pedagoger högskoleexamen”. Enligt statistik från 2010 har 59 procent av personalen inom förskolan i Laxå kommun en högskoleutbildning. När NA frågar verksamhetschef Margaretha Zetterlund om detta svarar hon att den som kallas för ”pedagog” alltid har en högskoleexamen. Zetterlund hänvisar till att detta även kan vara en felskrivning då 100 procent av lärarna inom förskoleklass har högskoleexamen – vilket inte är samma sak som förskolan.

I artikeln står det även att ni har små barngrupper inom förskolan. Men ni har många barn per personal. Kommentar?

– Dessa begrepp ska inte blandas ihop. Vi värnar om små barngrupper för att barnen inte ska få fler relationer än nödvändigt. Det blir inte bra att ha en stor barngrupp och många pedagoger, anser Margaretha Zetterlund.

Kommuntidningen ”Vårt Laxå” har gjorts av ett externt produktionsbolag. Ansvarig utgivare är kommunchef Ronny Johansson.

Vad är syftet med denna tidning?

– Syftet är att gå ut med en bredare information om vad vi jobbar med inom kommunen. Det är viktigt att kunna informera om projekt som pågår. Gärna om sådant som är positivt för Laxås utveckling. Tidigare har vi varit dåliga på att föra ut informationen till kommuninvånarna, säger kommunchef Ronny Johansson.

Vissa formuleringar skulle kunna uppfattas som förskönande. Kommentar?

– Det är definitivt inte syftet. Vi vill ge en så rättvis bild som möjligt av verkligheten. När det gäller formuleringen att alla pedagoger har högskoleexamen är den inte förskönande men kanske onödig, eftersom alla förskollärare har den examen. Det finns även personal utan högskoleexamen som arbetar inom den pedagogiska verksamheten men inte med huvudansvar för pedagogiken. Om detta blev otydligt i vårt första nummer så skall vi återkomma med ett förtydligande i nästkommande, säger Johansson.

Mer läsning

Annons