Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Bodarnespel

Bodarnespelet återuppstår med två föreställningar
i augusti. Bertil Tidermans manus, med lokal historisk anknytning, fångade församlingarnas intresse och nu kan spelet gå in i en ny era.

Annons
Spelets aktörer lägger upp strategin framför gravkapellet vid Bodarnesjön.

Laxåbon och framlidne Bertil Tidermans intresse för skrivandet, teater och en önskan att bli skådespelare gjorde att han själv skrev några manus för teaterspel.

Ett sådant var just Bodarnespelet, i fyra bilder med forna aktuella inslag, hämtade från tidsperioden 1275 till sent 1600-tal. Hela berättelsen är skriven på rimmad vers.

– Jag visste ju att det funnits ett Bodarnespel, och jag har länge ruvat på idén att det skulle spelas igen, berättar kyrkoherden Mårten Ericsson.

Samarbete

Sagt och gjort, nu är spelet på nytt aktuellt, och detta genom ett samarbete mellan kommunens olika församlingar. Manuset är kopierat och utdelat till de nio aktörer som ska gestalta olika personer i varierande tidsepoker.

Bland dem finns Kung Valdemar, kuriren, trubaduren, munken, Anton von Boij, vandraren, Johan Bodecker och hans hustru Anna och berättaren som håller ihop historien. Till samordnare för spelet och regin har man handplockat Sigrid Löfquist.

Bygger på det förflutna

Bodarnespelet ska givetvis spelas i Bodarne, och man har valt att ha det Rosenholmska gravkapellet som scenkuliss. Händelserna som berättas bygger ju på det förflutna vid Ramundeboda klosterruin.

”Det är alltså till historisk trakt, som vi vårt lilla spel förlagt”, står det i berättarens manus.

Spelet avslutas med en femte bild, och den innehåller en helgsmålsbön där präst och församlingsbor ingår och därför har ensemblen en önskan:

– Publiken får gärna komma klädda i medeltida kläder, och då kan de finnas med i spelets avslutningsscen, säger Sigrid Löfquist.

Speldatumen för Bodarnespelet är lördagarna 21 och 28 augusti klockan 18.

Mer läsning

Annons