Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omröstning om privat hemtjänst

Ska Laxå kommuns äldre invånare kunna välja annan hjälp än den kommunala hemtjänsten? I maj röstar politikerna.

Annons

Nu är Laxås förstudien om ”LOV”, Lagen om valfrihet, klar. LOV handlar om att äldre personer ska kunna välja andra företag än den kommunala hemtjänsten när de behöver hjälp med service som städning och inköp.

Förutom valfriheten för de äldre är LOV även ett sätt att öka det lokala näringslivet genom att fler entreprenörer får en chans på marknaden.

Nu har politikerna i social- och omsorgsnämnden fått förstudien och på nämndmötet den 16 maj ska de rösta om de vill ha LOV i Laxå kommun. I så fall går ärendet vidare till beslut i kommunfullmäktige.

”Inte övertygad”

– Personligen är jag inte övertygad, säger SON-ordförande Annette Gustafsson (S).

Hon berättar att det kostade väldigt mycket pengar att införa LOV i Örebro kommun och därför är hon tveksam till att införa det i Laxå.

De kommuner som har infört LOV har inte gjort det av ekonomiska skäl men införandet kan få konsekvenser för kommunens ekonomi.

Kostar pengar i början

– Detta är ingen besparing utan en valfrihetsfråga, säger socialchef Thorsten Holgersson.

Till en början innebär LOV mer administrativt arbete för Laxå kommun, vilket kostar pengar. Men på sikt kan ett införande ge kommunen mer pengar eftersom fler företag blir verksamma i kommunen och de som behöver servicetjänster anlitar företagen direkt utan att först gå genom kommunen.

I den förstudie som gjorts har kommunen varit i kontakt med tre lokala företag som är intresserade av att få fler servicejobb genom valfrihetssystemet.

Inom LOV kan kommunen även lägga ut omvårdnadsdelen på entreprenad. Men enligt förstudien vill Laxå kommun behålla hemtjänstens nuvarande omvårdnadsuppdrag, delvis för att det är svårt att hitta privata företag med rätt kompetens. Laxås förstudie om LOV har finansierats av pengar från Social-styrelsen.

Mer läsning

Annons