Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen fick ha egen majoritet

I kommunfullmäktige under onsdagskvällen var bara 24 av 31 ledamöter på plats. Oppositionspartierna hade plötsligt egen majoritet som de inte utnyttjade.

Annons
Kommunfullmäktige i Laxå. Förste vice ordförande Richard Nygren (M) talar.

Bo Rudolfsson (KD) påpekade omgående de faktiska styrkeförhållandena när sammanträdet kom till punkterna om ansvarsfrihet, revisionsrapport och revisionsberättelse samt ekonomisk uppföljning och årsredovisning 2013.

– Om man var riktigt ”stygg” skulle man kunna fälla majoriteten. Men vi kör med ”raka rör” och ”raka puckar”, fortsatte han och yrkade direkt bifall till kommunstyrelsens förslag att fastställa årsredovisningen. Han flaggade dock för ett eget yttrande från oppositionen.

Rudolfsson höll inte med majoritets beskrivning om att det går bättre och bättre för Laxå kommun med ekonomin.

– Det är en sak att spara men vad vill man när det gäller utvecklingen?

Rudolfsson menade att kommunen har ett mycket allvarligt ekonomiskt läge även om majoriteten försöker göra sitt bästa.

– Och jag hoppas att de under sitt sista år vid makten kan göra det något lite bättre.

Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande, undrade vad majoriteten skulle kunna gjort annorlunda.

– Vi har gjort ett överskott 2013 och vi kommer att göra ett överskott i år igen. Vi betalar av skulderna och ändå står du och säger att vi gör fel. Jag tycker att du är lite orättvis. Vi har i stort sett följt planen vi lagt fram.

Holmquist menade också att det känns positivt ”ute i samhället” med den nya rondellen och de nyetableringar som kommit vid E 20.

– Låt oss glädjas åt den positiva trenden och jag yrkar bifall till Rudolfssons förslag, avrundade han.Klas-Göran Vilgren (V), Sara Pettersson (MP) och Gustaf Beck Friis (M) yrkade också bifall till kommunstyrelsens förslag.

Men innan beslutet togs yttrade sig Hans Widlund från revisorerna. Han förklarade att de inte hade anledning att rikta någon allvarlig kritik vare sig mot kommunstyrelsen eller nämnderna.

– Men jag vill påtala att det inte är bra att det blir minus. Revisorerna vill se att man håller sin budget.

Revisorerna påpekade också att alla siffror inte stämde överens i alla handlingar. Kommunstyrelsen fick ta åt sig av den kritiken.

En bussangöring vid Centralskolan som NA skrivit om i veckan dök också upp som en beslutspunkt. Kommunstyrelsen hade under dagen behandlat frågan men oppositionen deltog inte i beslutet där heller.

– Det är brister i underlaget som gör att vi inte deltar men vi yrkar inte på en återremiss för vi tänker också på barnen, sa Bo Rudolfsson.

Tommy Holmquist hade precis sagt att beslutet brådskar med tanke på att barnen behöver ha det trafiksäkert i augusti när skolan startar.

Mer läsning

Annons