Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro och motstånd mot nya vargutsättningar

Det är ännu osäkert om några vargar kommer att sättas ut i Tiveden och nordöstra Kilsbergen. Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) avdelning i Tivedsbygden är orolig inför beskedet att deras närområde bedöms som lämpligt.

Annons

Nyligen meddelade länsstyrelsen i Örebro län Naturvårdsverket att de utsett Tiveden och nordöstra Kilsbergen som lämpliga platser för utplacering av varg.

– Områdena kan bli aktuella, men det är inte säkert. Först ska Naturvårdsverket göra en bedömning av vårt beslut. Målet är att bredda den genetiska mångfalden, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Staffan Grenfält är ordförande för LRF i Tivedsbygden.

– Spontant får jag säga att vi är negativa till utplacering av varg. Inte minst med tanke på tamboskapen och de fårägare som fått får rivna av vargar tidigare, vilket är en stor tragedi, säger han.

Inte andra vargrevir

På utsättningsplatserna får det inte finnas andra vargrevir. Samtidigt får de inte ligga för långt från andra revir, för att vargen ska kunna hitta en partner och sprida sina gener. Områdena ska också ha låg täthet av betande tamdjur.

LRF i Tivedsbygden har ungefär 140 medlemmar som sysslar med jordbruk och boskapsskötsel.

– Jag tror, utan att ha pejlat stämningen i bygden så noga, att de flesta häromkring är negativt inställda till varg. Vargen utrotades i de här trakterna för några hundra år sedan, då ska vi inte ta på oss det bekymret igen, säger Staffan Grenfält.

Stannar troligen inte

Enligt Per Wedholm är det inte troligt att vargar som placeras ut stannar kvar i området.

– Det är inte heller målsättningen. Kritikerna tror att utplacering görs för att vargstammen ska bli större, men det är för att den ska bli friskare, säger han.

Genetiskt värdefulla

Enligt Helene Lindahl Vik, projektledare på Naturvårdsverket, är de djur som kan bli aktuella för utsättning främst genetiskt värdefulla vargar som vandrat in i renskötselområden och inte tagit sig vidare.

– Det går inte att säga nu att vi kommer använda alla områdena, men nu när vi har fått dem slipper vi fråga länsstyrelserna då vi måste flytta en varg snabbt.

Länsstyrelsen ska informera mer om ärendet om det blir aktuellt med utplaceringar. Det är en diskussion som Staffan Grenfält är öppen för.

– Dialog är alltid bättre än konfrontation.

Mer läsning

Annons