Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv utveckling för Laxås ekonomi

Laxå kommun har i flera år fått kämpa med ekonomin och fått göra flera tuffa besparingar. Men nu meddelar kommunen att åtgärderna börjar visa resultat och att man nu går mot en mer hållbar ekonomi. -Det är jätteskönt att titta på siffrorna nu jämfört med hur det såg ut tidigare, säger ekonomichef Cecilia Aldén.

Annons

Sommaren 2012 visade prognosen att kommunen skulle få svårt att betala fakturor och löner. Det fanns knappt några pengar på bankkontot och krediten på drygt 16 miljoner kronor skulle inte räcka.

-Det blev aldrig så att vi behövde ställa in några betalningar. Vi slog aldrig i taket, men fick vidta akuta åtgärder, berättar Cecilia Aldén.

Nu har kommunen 25 miljoner kronor på bankkontot dagen innan utbetalningen av månades skatteintäkter. Det innebär en ökning på över 40 miljoner kronor mot hur det var när det var som sämst. Prognosen för 2014 är också att det egna kapitalet, det vill säga tillgångar minus skulder, kommer att gå jämt ut. 2012 låg den siffran på -17,3 miljoner kronor.

Är det någon särskild åtgärd som gett resultat?

-Vi har sett över personalkostnader och gjort en del neddragningar. Ett annat exempel är att vi sett över lokalerna. Vi har även ökat intäkterna. 2013 ökade invånarantalet och gör det även 2014. Då får vi mer skatteintäkter som också ger bättre resultat, säger Cecilia Aldén.

Mer läsning

Annons