Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo att möta bättre tider

LAXÅ. Esab Automation i Laxå har investerat i nya maskiner för 35 miljoner kronor. Anledningen är att kunna möta en ökad orderingång.

Annons

År 2008 började investeringsprojektet på Esab Automation, som tillverkar bland annat svetskranar som används vid byggnation av vindkraftverk och kärnkraftsreaktorer.

Möta produktionsökning

Investeringsprojektet är nu klart och totalt investerade företaget 35 miljoner kronor på nya maskiner.

– Vi har fått ett nytt måleri, en ny bäddfräs och en kantpress. Tanken med investeringsprojektet är att vi ska säkerställa produktionen och kunna möta en produktionsökning, säger Leif Berglind, projektledare.

Investeringen handlar även om att kunna säkerställa arbetstillfällena på fabriken. I dag arbetar det cirka 70 personer på Esab Automations produktion och totalt 123 stycken på hela Esab Automation.

Order från Kina

I dagsläget finns det inga planer på att nyanställa personal, men målsättningen är att tillverkningen ska växa.

– Alldeles nyligen fick vi en ny order på 25 miljoner kronor som ska till Kina. Vi levererar mest produkter till Kina, Europa och Ryssland, säger Pär Sannestedt, produktionschef på Esab Automation.

”Bra att de satsar”

Anders Persson arbetar som montör på Esab Automation.

– Det är bra att de satsar här i Laxå. Det innebär att vi kan få behålla våra jobb.

Anders Persson berättar att produktionen har förändrats mycket under de 20 år som han har arbetat på Esab Automation.

– Förr konstruerade vi balksvetsar, kättingar och järnvägsräls. I dag är det mer svetskranar. Jag var nyligen i Kina och installerade en svetskran som skulle användas till att sätta upp kärnkraftsverksreaktorer.

I torsdags invigdes de nya maskinerna och personalen tackades för det arbete de har gjort under den tvååriga investeringsperioden.

Mer läsning

Annons