Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsman grillades i bänken

Hur är det i skolan och vad kan bli bättre? Det var frågor som Håkan Bergman (S), en av Sveriges 349 riksdagsledamöter, ställde när han besökte Kanalskolan i Laxå på måndagseftermiddagen.

Annons
I skolbänken. Riksdagsledamoten Håkan Bergman (S) deltog i lektionen i klass 4C i Kanalskolan på måndagen. Foto: Katarina Hanslep

LAXÅ. Håkan Bergman berättade för eleverna att det var bland det roligaste med hans jobb att komma ut i skolor och se vad som händer i verkligheten.

– Men det är också viktigt att vi som är valda är i riksdagen och stiftar lagar. Därför vill jag nu ta med mig det ni säger till mig i dag, sa Håkan Bergman.

Han representerar Örebro län i riksdagen och sitter i utbildningsutskottet.

Med på besöket följde socialdemokraterna Therese Magnusson, Kenth Gustafson och Roland Karlsson, som alla är invalda i Laxå kommuns barn- och utbildningsnämnd. Skolans rektorer och skolchefen följde också med. Det blev en diskussion både ur lärar- och elevperspektiv.

– Större möjligheter till tidiga insatser och mer möjlighet och stöd till fortbildning av lärare, föreslog Kanalskolans Peter Malmström Jonsson som svar på vad som är viktigast i skolan.

Klass 4C arbetade med demokrati.

– I dag ska vi se på vår klass med olika glasögon, sa läraren Emma Lund. Klassen delades in i grupper för att tänka på klassen ur olika perspektiv: som till exempel lärare, andra elever eller föräldrar.

Håkan Bergman tog själv plats i skolbänken.

I sexans klassrum blev det tid för frågor från eleverna, och frågeställningar som vad Håkan tjänar och om man kan införa mer gympa i skolan kom upp.

– Vad tycker du är bra och vad kan bli bättre med den svenska skolan? undrade eleven Elvira Larsson.

– Om man jämför med andra länder är vi i Sverige bra på är att samarbeta, ifrågasätta och våga diskutera. Men vi kan bli bättre på att hjälpa dem som behöver extra stöd, och jobba på ett annat sätt för att höja resultaten i matte, naturvetenskapliga ämnen och läsning, svarade Håkan Bergman.

Mer läsning

Annons