Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Setra satsar 37 miljoner på Hasselfors sågverk

Efter flera kämpiga år har konjunkturen vänt uppåt.
Ägarna Setra satsar 37 miljoner kronor på nya virkestorkar vid Hasselfors sågverk.
De anställda tar emot beskedet med glädje.

Annons
Bo Birath och Kurt Svensson är torktekniker på sågen. Produktionschefen Lars Fager är också glad över satsningen.

De tre torkarna som ska ersättas är 40 år gamla och har tjänat ut. I januari nästa år ska de två nya, effektiva torkarna vara i drift.

För de 85 anställda på sågen är beskedet om mångmiljonsatsningen mycket välkommet. Torkteknikern Bo Birath har jobbat på sågen i 35 år och bor i Hasselfors.

– Äntligen kommer det här beskedet om nya torkar. Vi har varit oroliga eftersom det dröjt. Nu känns det skönt, säger han och fortsätter:

– Hasselfors lever mer eller mindre med sågen. Fanns inte den fanns inte Hasselfors, säger Bo Birath.

Hans arbetskamrat torkteknikern och truckföraren Kurt Svensson fyller i:

– Det är många som har sin utkomst från sågen här i trakten, Inte bara de anställda utan också entreprenörer, flisåkare och timmerkörare.

65 timmerbilar om dagen fullastade med grantimmer krävs för att förse sågen med råmaterial. Det färdigsågade granträet säljs vidare och blir byggmaterial som bland annat reglar och limbalkar, men också paneler och fasadbeklädnader.

55 procent av produktionen exporteras till främst Tyskland, Holland och Frankrike.

Befäster positionen

Om satsningen på nya virkestorkar kommer att följas av fler investeringar i sågen vill affärsområdeschefen Per Fredriksson än så länge låta vara osagt, men han utesluter det inte.

– Man får ge sig till tåls. Satsningarna som vi presenterar nu är ett sätt att befästa våra positioner i branschen, säger han.

De nya torkarna är högeffektiva. De har ett inbyggt system för värmeåtervinning och energiförbrukningen väntas minska med minst 25 procent. Den interna logistiken på sågen blir också bättre. Truckarna beräknas kunna köra runt 450 färre mil om året när de nya torkarna är på plats.

Hasselfors sågverk är ett specialiserat gransågverk producerade 280 000 kubikmeter sågad vara 2010. Genom den nya investeringen blir den nya kapaciteten 310 000 kubikmeter.

Annons