Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska mäta utemiljöns betydelse för återhämtning

En forskargrupp ska undersöka utemiljön på Laxås äldreboenden.
– Det här kan bli en sporre för oss att utveckla utemiljön, den kan nog bli bättre, säger socialchef Thorsten Holgersson.

Annons

Laxås äldreboenden ska vara med i en studie där en forskargrupp från högskolan i Gävle undersöker vad utemiljön har för betydelse för de äldre. Forskningsprojektet heter ”Trädgården/uteplatsen i äldreomsorgen de boendes och personalens perspektiv”.

Forskargruppen kontaktade Laxå kommuns socialchef Thorsten Holgersson och fick hans tillåtelse att genomföra studien i kommunen. Thorsten Holgersson berättar att han tycker att forskningen låter intressant och att resultatet kan vara till hjälp för att göra utemiljön bättre vid Laxås äldreboenden.

– Jag tror att den har stor betydelse, säger Thorsten Holgersson.

Forskargruppen kommer att ta kontakt med alla äldreboenden i Laxå kommun för att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt. Alla äldreboenden som tackar ja till att delta i studien kommer att få beskriva hur deras trädgård är utformad. Sedan kommer tio personer i personalen och tio av de boende att få svara på frågor som ska mäta hur stor betydelse trädgården har för deras återhämtning.

De boende som intervjuas ska själva eller med personalens hjälp tillbringa mycket tid i trädgården. Personalen som intervjuas ska arbeta dagtid och ska ha arbetat i minst tre månader inom äldreomsorgen.

Mer läsning

Annons