Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden inför köpstopp

Socialnämnden visar över 1 miljon minus. Nu råder inköpsstopp.

Annons

Underskottet för den sociala enheten i Laxå kommun blir allt större. I budgetuppföljningen för januari till juli 2011 visar enheten på ett minusresultat på 1,1 miljoner kronor.

Underskottet beror bland annat på kostnader för vikarier, överbeläggning på korttidsvården, utökad nattbemanning på Ramundergården och att många lägenheter på servicehuset Björkhagen står tomma.

Nu råder det totalt inköpsstopp för sådant som inte är absolut nödvändigt för att kunna bedriva verksamheterna.

– Alla undantag från inköpsstoppet måste gå genom mig, säger socialchef Thorsten Holgersson.

Nu är det även bestämt att korttidsboendet Gläntan ska klara sig med ordinarie bemanning även om de har fler patienter. Gläntan har åtta ordinarie vårdplatser och ytterligare två till förfogande.

Tidigare har korttidsboendet tagit in extrapersonal om det varit fler än åtta patienter på Gläntan. Nu är det bestämt att personalen ska klara nio patienter, med vissa undantag.

Sedan tidigare är alla verksamheter inom den sociala enheten restriktiva med att ta in vikarier. Kommuner arbetar även aktivt med att hyra ut tomma lägenheter på Björkhagen. Dessutom är kommunen mer noggrann med att bedöma vad varje brukare på särskilt boende inom äldreomsorgen behöver.

– Förut var det som att ta in på hotell, allt ingick, förklarar Thorsten Holgersson.

Mer läsning

Annons