Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor order till Indeno och Laxå Bruk

Företaget Indeno AB i Röfors har tecknat ett avtal med inredningskoncernen Kinnarps. En leverans av ett stort antal bordsskärmar kommer att fördubbla företagets omsättning.

Annons
Tillverkar skärmar. Företagen Indeno och Laxå Bruk ska gemensamt producera kontorsskärmar till möbelföretaget Kinnarps, berättar Stefan och Pär Jinnestrand på Indeno och Laxå Bruk.

RÖFORS. Indeno AB tillhör tillsammans med Laxå Bruk företagsgruppen Fratrum, och företagen kommer att samarbeta om ordern, som är värd 15 miljoner kronor det första året.

– Designen kommer från Kinnarps och vårt uppdrag är att tillverka skärmar, i första hand för kontorsmiljö, säger Stefan Jinnestrand på Indeno.

Indeno AB arbetar med industritapetsering och design och har sitt ursprung i möbelindustrierna i Närke. Flera av Indenos medarbetare har tidigare arbetat på möbelfabriken Klaessons i Fjugesta och bär med sig kunskap därifrån.

Laxå Bruk tillverkar Inorlit, eller formpressad stenull, som är obrännbar, och som nu har anpassats till Kinnarps design.

– Skärmarna bygger på tre delar. De är obrännbara, de fungerar som ljudisolering och de har låg vikt. Dessutom är innehållet återvinningsbart, säger Pär Jinnestrand på Laxå Bruk.

Kinnarps tillverkar inredning för företag och offentliga miljöer, och det är bland annat ökad efterfrågan på brandsäkerhet som ligger bakom den nya produkten. Indenos uppgift blir att tillverka skärmarna efter kundernas behov. Bland annat utifrån vilket tyg man vill ha eller om man vill ha speciellt tryck. Indeno tillverkar bland annat skärmar med specialanpassade fototryck.

Ordern är den största hittills i Indenos historia.

– Det här är väldigt stort för oss och innebär en fördubbling av vår omsättning, säger Stefan Jinnestrand.

Företagen kommer inom de närmaste månaderna att nyinvestera i maskiner och bygga om sina lokaler. De kommer också att söka ny personal till verksamheten. I dag arbetar 12–14 personer i företagen och åtminstone tio personer till kan behöva anställas. Vi har redan startat ett samarbete med arbetsförmedlingen.

– Vi står inför en stor förändring och en viktig del kommer att bli att utbilda ny personal eftersom produktionen ställer höga krav på kompetens. Av den tekoindustri som tidigare fanns i länet finns i dag inte så mycket kvar, säger Pär Jinnestrand.

En del i ordern är också företagens strategiska läge i närheten av E20.

– Det innebär att Kinnarps kommer att lägga om några av sina körturer, och förlägga dem hit för leveranser, säger Stefan Jinnestrand.

Parallellt med storordern från Kinnarps, kommer Indeno och Laxå Bruks övriga produktion att fortsätta i samma omfattning. Även här ser företagen en positiv utveckling.

– Framför allt ser vi ökad efterfrågan på brandsäkra produkter även i andra branscher, säger Pär Jinnestrand.

Mer läsning

Annons