Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiveden - det orörda paradiset

Söker man en naturskön plats är det absolut inte fel att ta sig till Tiveden. Här kan man varva avkopplande naturupplevelser med roliga aktiviteter.

Annons
ändring. En ombyggnad av entren till Tivedens nationalpark kommer att ske till nästa år. Då passar informatören Regina Gustafsson (t v) att gå i pension. Här tillsammans med guiden Cecilia Söderberg.

För den som aldrig varit i området som ligger ganska exakt mellan Vänern och Vättern väntar ett spännande och lustfyllt möte. Bland annat ligger en av Sveriges nationalparker här och bjuder på en vild och orörd skog. En vandring på egen hand går alldeles utmärkt men för att få ut så mycket som möjligt av besöket kan man gå guidade turer bland klippblock, stenar och urskog.

– Vi började med fasta guideturer förra veckan, onsdag till söndag. Klockan tio är alltid fast sedan kan man gå in på nätet och se övriga dagsaktuella tider, säger Cecilia Söderberg,

Hon var den som tog initiativet till att kontinuerlig guidning kom till stånd 2010. Guiderna är exempelvis entreprenörer och privatpersoner som var och en har specialintressen att dela med sig av, bland annat om växtlighet, djur eller historia.

– Vi har ett nätverk av tolv guider men nu jobbar vi med att starta en förening som för det hela framåt, säger Cecilia och berättar att även temavandringar anordnas. Dessa kan vara inriktade på meditation eller upplagda mer ur barnens perspektiv, vara nattvandringar eller vandring med snöskor.

Det räknas in omkring 100 000 besökare per år. Uppskattningsvis är ungefär 50 procent av dessa tyskar och holländare. Sedan 2012 sker också gruppbokningar.

– Den roligaste gruppen jag haft var tyska studenter. Det tog två och en halv timme att gå knappt en kilometer. De hade många frågor och skulle fotografera precis allt, från myror till blåbärsris, säger hon och skrattar.

Annars är det den lugna miljön hon uppskattar mest.

– Det är tystnaden och stillheten som fascinerar mig. Man använder sina sinnen och hämtar andan för en stund.

Några kilometer från nationalparken ligger Tivedstorp, en gammal finnby i en naturskön miljö med vandrarhem och många olika saker att göra och se för både stora och små. En av aktiviteterna finns i gamla kaffestugan. Där håller Anita Karlsson till för att visa textilhantverk i olika tekniker. Alla som vill kan också prova på att göra något.

– Ja, man kan till exempel filta ull eller prova på bandväven, säger hon.

Och det har lille Edgar, 2,5 år, tagit fasta på. Han väver för fulla muggar, till och med så att stolen han sitter på blir en del av mönstret.

Det finns även ett indiantält, en tipi, där Lovisa Larsson anordnar olika aktiviteter eller bjuder in för en sång- och musikstund, för pyssel eller en lugn stund vid elden. Lovisa kan berätta om sitt tältliv där hon i stort sett bor året runt.

Detta är bara några få av de saker som finns att se och göra vid Tivedstorp, väl värt ett sommarbesök.

lovande framtid. Edgar Ohlin, 2,5 år, har en speciell men effektiv vävstil. Här med mamma Lone (t h) och Anita Karlsson.
slåtter. Joakim Lilja, lärare vid Göteborgs universitet, lärde ut hur man hanterar en lie. Först måste man bryna den...
ideell guide. Cecilia Söderberg finner själv ro i parken.

Mer läsning

Annons