Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre stora naturreservat planeras

Länsstyrelsen planerar för tre stora naturreservat i området mellan Laxå och Åtorp.

Annons
Mossmark. Det är två mossar i Laxå kommun som har väckt Länsstyrelsens intresse, Stora Gåssjömossen och Julömossen. Båda mossarna har artrik flora och fauna.Arkivfoto: Jan Wijk

Mellan sjöarna Skagern och Toften så planerar länsstyrelsen för att bilda två naturreservat. Just nu pågår förhandlingar med markägaren Sveaskog.

– Vi har för avsikt att bilda ett naturreservat av Stora Gåssjömossen på cirka 1 000 hektar. Vi för även diskussioner med Sveaskog om att göra ett naturreservat av Julömossen, som är cirka 490 hektar, säger Mikael Andersson, naturvårdshandläggare inom naturskyddsenheten på länsstyrelsen.

Enligt Mikael Andersson har båda mossarna stora naturvärden enligt undersökningar som har gjorts i området.

– Det är första klassens våtmarker. Båda två har ett rikt fågelliv och en artrik flora. Det finns till exempel myrlilja som är ovanlig och fåglar som smålom, orre och ljungpipare, säger Mikael Andersson.

Diskussionerna för bildandet av naturreservat på Stora Gåssjömossen och Julömossen startade redan år 2012.

Sedan många år tillbaka förhandlar länsstyrelsen även med ett par markägare om att göra Stormossen, nordväst om Åtorp, till ett naturreservat.

– Det handlar om 290 hektar. Mossen är en högklassig våtmark. Mossen är av Norrlänsk myrtyp och är ovanlig i södra Sverige, säger Mikael Andersson.

Läs mer i fredagens NA.

Det finns chans att få syn på ovanliga fåglar i de marker som planeras att bli naturreservat. Här är det två orrtuppar som spelar.Arkivfoto

Mer läsning

Annons