Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåa i vindkraftspotential

Laxå kommun har stor vindkraftspotential. Få invånare och mycket skog ger kommunen en andraplats vid en riksranking.

Annons

I en ny undersökning gjord av energibolaget O2 kommer Laxå kommun på en andra plats av Sveriges kommuner gällande vindkraftspotential. Rankningen utgår från hur mycket vindkraft som kan produceras på lämpliga vindkraftsområden i en kommun, i förhållande till kommunens storlek.

Just nu arbetar Laxå kommun med en vindbruksplan som pekar ut lämpliga områden för vindkraftverk. Denna plan finns att läsa på kommunens hemsida och kommer även att ställas ut på biblioteket under hösten.

I denna plan har kommunen tagit fram en karta där områden som är lämpliga för större vindkraftsparker och områden som är lämpliga för mindre vindkraftsetableringar är utmärkta. Utifrån denna karta över potentiell vindkraftsetablering har energibolaget O2 räknat ut att Laxå kommun skulle kunna ha 400 vindkraftverk – vilka skulle kunna förse 460 000 villor med hushållsel.

– 400 låter väldigt mycket, säger kommunchef Ronny Johansson.

Han får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmqvist (S) som poängterar att vindbruksplanen bara visar på lämpliga områden inte på antalet vindkraftverk.

Samtidigt som Laxå kommun är positivt inställd till vindkraftsetableringar vill kommunen värna om turismen och friluftslivet.

– Folk kommer för att få tystnad och orörd natur, säger Tommy Holmqvist.

Därför tar vindbruksplanen extra mycket hänsyn till områdena runt kommunens större sjöar, skyddsvärd natur och riksintressen för naturvård och friluftsliv. De områden som anses lämpliga är områden som redan har buller och där det går vägar och elnät.

– På östra sidan av Laxå kommun finns flera stråk som är lämpliga. Och norr om Unden finns ett stråk som är lämpligt, säger Tommy Holmqvist.

Under sommaren var vindbruksplanen ute på samråd och allmänheten var välkomna att lämna in sina synpunkter.

Kommunens vindbruksplan finansieras av länsstyrelsen och måste bli klar innan årsskiftet.

Mer läsning

Annons