Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väcker liv i det förgångna

Snart kommer gamla torp och intressanta platser i Skagershults församling att få nytt liv. Byalaget vill bevara sockens historia och göra den tillgänglig för allmänheten.

Annons
Rune Söderberg tar bort snön ur ”fotsteget” på Änglastenen. Enligt gammal folktro har en ängel eller en jätte klivit på stenblocket medan den fortfarande var mjuk. Bredvid står Per Bergström.

På 40-talet skrev kyrkoherde Daniel Harbe boken ”Skagershult, en närkessocken” där han intervjuade äldre personer om trakten runt Hasselfors. I boken berättas det bland annat om gamla slag, människoöden och speciella platser i Skagershults församling.

Dessa berättelser och andra historiska händelser och sägner från trakten ska Hasselfors byalag väcka och berätta om för alla intresserade. Dessutom ska de avsluta det arbete som Hasselfors bruk och Svenska kyrkan påbörjade under 80-talet där alla gamla torp som förut funnits i socken skulle märkas ut.

– Det är intressant med gamla saker i vår hembygd, säger Rune Söderberg.

– Och det är viktigt att bevara historien, säger Per Bergström.

Tillsammans med ytterligare en handfull medlemmar från Hasselfors byalag har de inventerat trakten och forskat i det förgångna under de senaste åren. Nu ska de börja tillverka skyltar för att märka ut de intressanta platserna och gamla torpen. Totalt rör det sig om ett 40-tal torp och dryga 100 platser.

– Det dyker upp nya saker undan för undan, säger Rune.

– Tanken är att det även ska bli någon skrivning om vilka som har bott i torpen och lite historia, säger Per.

Exempel på platser som kommer att märkas ut är flera före detta kolmilor där människor har omkommit. En av dem är ”Jan Persa botten” där Runes farmors morfar brändes till döds 1864. Det sägs att den gravida hustrun fann ett stort hål i milan som hon täckte igen och när de senare rev milan hittades järnen från makens träskor.

– Detta är en gravplats egentligen, säger Rune.

Även spektakulära byggen i trakten kommer att uppmärksammas. Exempelvis det nästan elva meter i diameter stora Polhemshjulet vid Årås som användes för att pumpa upp vatten ur Kärrgruvan 800 meter längre bort. Och den 12 meter långa stenbron i skogen mellan gamla och nya vägen mellan Laxå och Svartå.

– Det är ingen som vet vad den har varit till. Den är ett mysterium, säger Per.

Fotnot: Om någon har gamla fotografier eller berättelser som skulle passa in i detta gedigna arbete är de välkomna att kontakta Per och Rune.

I skogen mellan den gamla och den nya vägen mellan Laxå och Svartå finns en 12 meter lång stenbro. När den byggdes och varför är ett mysterium.

Mer läsning

Annons