Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargpar diskuterades vid stormöte

Det vargpar som flyttats till Tivedsreservatet står i centrum för ett möte på Undenäsgården i kväll.

Annons

Undenäsgården i södra kanten av Tiveden var i stort sett fullsatt när mötet inleddes. Det är inte tillåtet att ta in mer än 150 personer i gårdens samlingssal, men intresset var egentligen större än så. Det krävdes föranmälan och speciella inbjudningar till mötet hade gått ut till tamdjurägare och jägare i trakten. ”Välkommen” lyste texten på en stor projektorduk som också pryddes av en varg. De vargar som flyttades från Tornedalen, enligt beslut på Naturvårdsverket, och som etablerat sig i Tivedsreviret är dock inte välkomna av alla.

Ens tillåtet

-Är det ens tillåtet att sätta ut vargar i nationalparken, undrade en mötesdeltagare när mötet startade vid 18-tiden.

Han hänvisade till att det strider mot lagen att sätta ut växter och djur i en nationalpark. Mötesledaren Maria Falkenvik från länsstyrelsen i Värmland lovade svar på frågan senare under kvällen. Hon tillade också att frågan om vargen är komplicerad och att det inte är möjligt att reda ut allt på en kväll.

-Rovdjurspolitiken kommer ligga fast även efter det här mötet, men förhoppningen är att ni ska få en bättre bild av hur allt hänger ihop och hur ni kan påverka er egen situation, sade hon.

Vargforskare

På plats för att informera var bland andra vargforskaren Olof Liberg och Helene Lindahl från Naturvårdsverket.

De ämnen som avhandlas under mötet är ”Varför är vargparet i Tiveden värdefullt?” och ”Förebyggande åtgärder och ersättning vid skador”.

Läs mer om vargmötet i fredagens NA.

Mer läsning

Annons