Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsbeslut skjuts på framtiden

Kommunens beslut om planerade Trysslinge vindkraftspark skjuts på framtiden. Det beslutade en enig kommunstyrelse på onsdagskvällen.

Annons

Under mötet på onsdagskvällen skulle kommunstyrelsen ta ställning kring den planerade vindkraftsparken, där 37 vindkraftverk planeras i kommunen av företaget Trysslinge vindkraft AB, som är ett helägt dotterbolag till företaget Nordisk vindkraft AB. Beslutet skulle tas på uppdrag av länsstyrelsen.

– Vi vill vänta med beslutet tills vi vet hur det blir med den andra planerade vindkraftsparken i kommunen. Det är för att få en helhetsbild, sa kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmquist (S) efter mötet.

Den andra vindkraftsparken planeras av företaget VKS Vindkraft Sverige och går under namnet Vindkraft i Laxåskogen. Det ska omfatta ytterligare cirka 20 vindkraftverk i kommunen, och ett fåtal i Askersunds kommun.

– Sammanträdet inleddes med information kring det projektet. Företaget arbetar just nu med att färdigställa en ansökan till länsstyrelsen, och beräknas vara klar med den i höst, sa Tommy Holmquist.

När den är färdig har Laxå kommun möjlighet att yttra sig om den, och i samband med det planerar man då också att besluta om tillstånd för bygget av Trysslinge vindkraftspark.

Sydnärkes miljöförvaltning har tidigare dragit slutsatsen att miljönyttan och klimatmålen överväger före de övriga konsekvenser vindkraftsparken kan få, och har i ett tjänsteutlåtande den 12 maj gett kommunen rådet att tillåta bygget av vindkraftsparken. Men kommunstyrelsen sköt alltså beslutet på framtiden.

Elin Karlberg är biträdande projektledare för Trysslinge vindkraftspark.

– Jag tycker det är bra att kommunen tar fram all den information de behöver för att fatta beslutet. Känner de att de behöver mer tid så ska de ta sig det, säger Elin Karlberg.

Mer läsning

Annons