Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxåchefen: Skolverket gör lärare osäkra

- Lärarens intention var att vara så politiskt korrekt som möjligt.
Det säger Margaretha Zetterlund, verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Laxå.

Margaretha Zetterlund konstaterar att läraren på egen hand tog beslutet att ingen skulle få vara utklädd till pepparkaksgubbe i luciatåget på Kanalskolan.

- Läraren tog beslutet delvis utifrån innehållet i luciatablån, där man tillsammans med eleverna kommit fram till vilka sånger som skulle vara med, säger Margaretha Zetterlund, och tillägger:

- Men läraren tog också beslutet utifrån den diskussion som funnits på senare år om vilket uppdrag skolan har i samband med traditionsbundna högtider. Och då kom läraren fram till att det var säkrast att välja bort pepparkaksgubbarna, för att ingen skulle riskera att stötas av detta.

Hade lärarens beslut en koppling till någon enskild incident på skolan där ett barn blivit utsatt för rasistiska tillmälen på grund av sin hudfärg?- Nej, inte alls. Sådant kan förstås inträffa på alla skolor, men någon sådan koppling till just det här finns inte, säger Margaretha Zetterlund.

Det är inte lätt, konstaterar hon, för skolan att göra ”rätt” i allas ögon.

- Å ena sidan är vi en skola i Sverige, som har sina traditioner. Å andra sidan ska vi naturligtvis skicka budskapet att vi är en skola som är till för alla. Här har de senaste årens diskussioner, som inte minst Skolverket har initierat, nog skapat en ganska stor osäkerhet ute på skolorna. Frågan är var gränsen går, eller kanske snarare när vi går för långt i vår iver att vara politiskt korrekta. Det är inte lätt att veta, jag har inget enkelt svar.