Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxås nior åkte till riksdagen

Elever som går i nian på Centralskolan i Laxå åker traditionsenligt till Sveriges Riksdag varje år. I förra veckan åkte årets gäng.

I torsdags besökte återigen eleverna från årskurs 9 i Centralskolan i Laxå, huvudstaden och riksdagen. Under de senaste 20 åren har eleverna i åk 9 varje år åkt till riksdagen för att lära sig om riksdagens arbete med att stifta lagar och byggnadens historia.

- Att komma till riksdagen ser vi som en naturlig del i undervisningen i samhällskunskap och förståelsen av det svenska samhället. Det är också en del av elevernas avslutningstid, då de slutar årskurs 9 om någon månad, säger Carina Richard, lärare på Centralskolan och en av de lärare som följer med eleverna.Under de gångna 20 åren har Bo Rudolfsson (KD) varit arrangör, både som oppositionspolitiker men också som kommunalråd sedan valet 2014. Resan från Laxå till Stockholm sker med buss men under de senaste åren har även att antal elever åkt tåg.

- Att besöka riksdagen är för många elever en upplevelse som kanske är enda gången i deras liv som de besöker riksdagshuset och ”folkets företrädare”. Vi försöker få med många delar under besöket, guidning i riksdagshuset av riksdagsledamöter, information från några politiska ungdomsförbund om politiskt engagemang och även en debatt mellan ungdomsförbunden i en aktuell fråga eller en fråga som berör eleverna, till exempel att få betyg eller inte, säger Bo Rudolfsson, kommunstyrelsens ordförande i Laxå.