Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledande vindar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag har tidigare skrivit om ledande vindar vintertid. Nu är det dags att även ta en titt på ledande vindar sommartid.

Ledande vindar bildas när omfattande lågtryck eller högtryck ligger stilla över Skandinavien under en längre tid. Då får man vindar med ungefär samma riktning över hela landet. När vinden blåser från nordväst under sommaren bildas ofta skurar i fjällen, på Sydsvenska höglandet och i inre Götaland. Däremot blir det ofta soligt på västkusten, i inre Svealand och i inre Norrland.

Nordostliga vindar ger för det mesta vackert och väder. Det blir kyligt vid ostkusten, men i övriga landet varmt. Blåser det från sydväst får man molnigt väder i fjällen och det kan bildas någon skur i västra Götaland och västra Svealand. När vinden kommer från sydost blir det ibland klibbigt och varmt i Norrbotten. Och ibland ostadigt och svalt i Götaland och Svealand.

Under den närmsta tiden ser vi inte ut att uppleva ledande vindar. Lågtrycken avlöser varandra och bara kortvarigt växer det in högtrycksryggar som sedan snabbt bryts ner igen.