Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: En moderatledd regering riskerar att isolera Sverige i EU

Ska Sverige ha en stark röst när EU beslutar om villkor för industrivaror från Borlänge, Lindesberg eller Gävle. Då är det olämpligt med en regering som leds av Ulf Kristersson.

Annons
Liberalen Cecilia Wikström har en nyckelroll för att förhandla fram en gemensam flyktingpolitik i EU. Kommer en regering ledd av Kristersson att stödja henne?

Det var en gång en statsminister som hette Fredrik Reinfeldt. Han tillträdde 2006 och tillhörde Moderaterna. Han satte upp målet att Sverige skulle bli ett av EU:s "kärnländer".

Det känns mycket länge sedan nu.

Socialdemokratiska regeringars politik har präglats av en grundläggande misstänksamhet så fort det kommer nya förslag om vad EU ska syssla med, ända tills det blir uppenbart att Sverige skulle ha något att tjäna på förslaget.

Moderaterna har nu bestämt sig för att kasta ut den kvarvarande EU-parlamentariker som kan något om hur EU-systemet fungera, Anna Maria Corazza Bildt...

Men med Moderaterna riskerar det att bli ännu värre.

Moderaterna har nu bestämt sig för att kasta ut den kvarvarande EU-parlamentariker som kan något om hur EU-systemet fungera, Anna Maria Corazza Bildt, och i stället lansera Tomas Tobé som toppkandidat. Han är till exempel emot att EU lagstiftar i sociala frågor. Det kan vi tycka olika om. Men EU har lagstiftat om sociala frågor i årtionden.

Låt oss anta att Ulf Kristersson blir statsminister i nästa vecka. Då ska den regering han leder förhålla sig till två saker. Den ena är att Tyskland får en starkare roll i framtidens EU. Den andra är att Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget, oavsett vad Kristersson påstår.

Tänker en moderatledd regering, som är beroende av Sverigedemokraternas röster, stå på samma sida som Cecilia Wikström?

I Europaparlamentet har Cecilia Wikström (L) fått en avgörande roll för att förhandla fram en gemensam asylpolitik. Tänker en moderatledd regering, som är beroende av Sverigedemokraternas röster, stå på samma sida som Cecilia Wikström?

Storbritanniens utträde har delvis redan ägt rum. Theresa May deltar bara på en del av EU:s toppmöten. Även i det vardagliga förhandlingsarbetet har Storbritanniens roll tonats ner.

EU finns i den innersta kärnan av tysk inrikespolitik.

Då förskjuts tyngdpunkten i EU-samarbetet i riktning mot Tyskland. EU var en förutsättning för den tyska återföreningen – dagens Tyskland hade inte existerat utan EU och euron. EU finns i den innersta kärnan av tysk inrikespolitik.

I avvaktan på en långsiktig uppgörelse om flyktingpolitiken verkar den tyska regeringen luta mot att delta i en frivillig solidaritet för att ta emot flyktingar. Ska Sverige vara med i det gänget? Eller ska vi vara med i samma gäng som Ungern och Polen?

... till exempel att De gröna nu seglar upp som Tysklands näst största parti i mätningarna ...

En och annan kommentator har uppmärksammat framgångarna för det främlingsfientliga Alternative für Deutschland. Men det finns mer att säga om tysk politik, till exempel att De gröna nu seglar upp som Tysklands näst största parti i mätningarna och att de liberala Fridemokraterna åter igen sitter i den tyska riksdagen. Både de Gröna och Fridemokraterna är stenhårda försvarare av asylrätten. Regeringspartiet CDU:s val av ny partiordförande, Annegret Kramp-Karrenbauer, var ett besked: Stå kvar i mitten.

Det kan röra regler för industrivaror som tillverkas i Borlänge, Lindesberg eller Gävle.

Det borde vara ett högt prioriterat mål för den svenska regeringen (oavsett partifärg) att ha Tyskland som en allierad i en rad frågor. Det kan röra villkoren för stöd till mjölkbönder i Bergslagen. Det kan röra regler för industrivaror som tillverkas i Borlänge, Lindesberg eller Gävle. Eller det kan röra behovet av gemensamma europeiska räddningsinsatser när det brinner i Bergslagen.

Annons