Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Internt slarv ledde till att Cecilia Wikström avsattes

Det är internt slarv som lett till att Cecilia Wikström avsatts som Liberalernas toppnamn i valet till Europaparlamentet.

Annons
Avsättningen av Cecilia Wikström  beror på internt slarv.

Vi kan tycka olika om folkvaldas möjligheter att ha engagemang i privata bolag, jaktlag, fackföreningsrörelsen och annat. Men låt oss bara notera hur processen i Liberalerna har sett ut.

Hon följer Europaparlamentets regler och lägger ut uppdragen på parlamentets hemsida. Detta sker våren 2018.

Cecilia Wikström väljs till två bolagsstyrelser. Hon meddelar partiledningen. Hon får en hurtfrisk gratulation till svar. Hon följer Europaparlamentets regler och lägger ut uppdragen på parlamentets hemsida. Detta sker våren 2018.

Sedan närmar sig valet till Europaparlamentet. Hon har ett samtal med valberedningen. Och även valberedningen känner till uppdragen. Hon väljs enhälligt till Liberalernas toppnamn.

Sedan "avslöjar" SVT uppdragen. Det kräver inget djupare gräv eftersom uppdragen är redovisade på Europaparlamentets hemsida. Det tar några minuter att hitta.

Det är först nu som partiledningen börjar agera. Liberalernas etikkommitté kommer med ett yttrande som säger bland annat att den "inte ser något principiellt felaktigt i att politiskt förtroendevalda har ett engagemang i näringslivet".

Partistyrelsen ställer ett ultimatum: Lämna styrelseuppdragen eller så får du sparken som toppnamn.

Men den säger också att "omfattningen och arvodesnivån" utgör ett problem. Partistyrelsen ställer ett ultimatum: Lämna styrelseuppdragen eller så får du sparken som toppnamn. Hade det då varit okej om arvodena hade varit lägre? Det framgår inte.

Till att börja med är det ingen som tänker efter alls. Sedan när det uppstår ett i och för sig ganska begränsat mediedrev, så agerar partiledningen. Det ger intryck av internt slarv. Och det fördjupar den kris som Liberalerna befinner sig i.

Att hitta en ny kandidat går säkert. Men Cecilia Wikström är inte vilken parlamentariker som helst. Hon har fått en position där hon representerar Europaparlamentets majoritet i förhandlingarna om EU:s asylpolitik, gentemot medlemsländerna och EU-kommissionen.

Det tar tid att lära sig hur systemet fungerar, hur det går till att forma allianser med andra partigrupper med mera.

Det är med Europaparlamentet som med så mycket annat: Det tar tid att lära sig hur systemet fungerar, hur det går till att forma allianser med andra partigrupper med mera.

Nåja, nu gäller det för Liberalerna att blicka framåt. Den kandidat som väljs att toppa listan bör vara en tålmodig person som brinner för Europa, snarare än en kortsiktig publikmagnet.

Annons