Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Sätt dig i regeringen Björklund!

Liberalerna vill vara med och bestämma över regeringens politik. Men ändå inte. Det är i längden en ohållbar ståndpunkt.

Annons
Om Jan Björklund får igenom liberal politik med en socialdemokratisk statsminister, så borde han vara med i regeringen.

Det ser just nu ut som om Socialdemokraternas Stefan Löfven har större chanser att bli statsminister än moderatledaren Ulf Kristersson, men osvuret är bäst.

I en sådan regering vill Jan Björklund inte sitta. I Expressen i slutet av november angav han två skäl: 1. Det är lättare för regeringen att verka om det är en enpartiregering. 2. Även om det skulle bli en budgetuppgörelse med Socialdemokraterna vill han gå till val tillsammans med allianspartierna (inklusive Moderaterna) år 2022.

Det kan vara frestande att både vara i opposition och samtidigt vara med och bestämma över regeringens politik.

Det finns ett tredje skäl som inte nämns officiellt. Det kan vara frestande att både vara i opposition och samtidigt vara med och bestämma över regeringens politik. Strategerna inom Liberalerna minns hur Vänsterpartiets Gudrun Schyman kunde skälla på den politik som Göran Perssons regering bedrev, samtidigt som Vänsterpartiets riksdagsledamöter röstade ja till de centrala delarna av den politik som regeringen bedrev.

Men den dubbla politiken fungerade inte gentemot väljarna. 1998 blev Vänsterpartiet riksdagens tredje största parti, med tolv procent av väljarstödet. Fyra år senare blev valresultatet för Vänsterpartiet 8,3 procent. 2006 blev det 5,9 procent.

Moderaterna kommer att skälla. Och vi kan ju föreställa oss hur personer från vulgärhögern som Hanif Bali kommer att twittra.

Låt oss för ett ögonblick anta att det blir en budgetuppgörelse mellan mittenpartierna och Socialdemokraterna. Moderaterna kommer att skälla. Och vi kan ju föreställa oss hur personer från vulgärhögern som Hanif Bali kommer att twittra.

Sedan när valet närmar sig ska Jan Björklund sitta på samma presskonferens som Ulf Kristersson och försäkra sig om att de är jättebra kompisar och vill styra ihop.

Men i ett skrikigt politiskt klimat behövs vuxna i rummet med förmåga att ta ansvar.

Det är ett risktagande för ett litet parti som närmar sig riksdagsspärren att sitta i en regering. Men i ett skrikigt politiskt klimat behövs vuxna i rummet med förmåga att ta ansvar. Det går påtagligt bra för tråkmånsen Stefan Löfven i opinionsmätningarna.

Liberalerna måste välja sina ministrar och sina frågor med omsorg. Liberal politik måste göra en skillnad för vanliga människor – för exempelvis eleverna i skolan och för människor i utsatta bostadsområden.

Annons