Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

280 miljarder kronor mer till välfärden

Under 22 år har kostnaderna för kommunernas verksamhet ökat med 280 miljarder kronor.

Annons

Ändå har många bilden av en välfärd som krackelerar. Ja, det finns brister i välfärden. Ja, det finns många anställda inom välfärden som förtjänar bättre villkor. Och ja, det finns många medborgare som har rätt kräva mer av välfärden. Det kan vara personer som står i kö inom sjukvården. Äldre som inte får en värdig omsorg. Människor som står i kö till psykiatrin. Sådant ska diskuteras och kritiseras.

Men faktum kvarstår: Kostnaderna för välfärden har inte bara ökat mer än priser och löner. De har också ökat mer än både befolkningsökning och andelen äldre, enligt en rapport som organisationen Sveriges kommuner och landsting publicerade i förra veckan. Rapporten omfattar åren 1980-2012.

Vi kan diskutera om vi borde satsa ännu mer. Vi kan bestämma att höja skatter. Vi kan bestämma att ta tillbaka jobbskatteavdragen (fast varken Alliansen eller Socialdemokraterna kommer att driva ett sådant förslag). Men vi måste ha en realistisk verklighetsbeskrivning – att välfärden under en lång följd av år har tillförts mer resurser. Och detta under en period då vi har haft statsministrar från flera olika partier (Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna).

Nedskärningar väcker känslor. De leder till debatt på tidningarnas insändarsidor. De leder till demonstrationer. Och de leder till livliga debatter på kommunfullmäktige. Människor vänder sig till den politiska makten när de har ett problem, inte för att de är nöjda.

Satsningar får inte samma uppmärksamhet.

Det finns en risk för att det sprids en välfärdsnostalgi, en inbillad bild att allt var bättre förr. Bara för att nämna ett par exempel: På 70- och 80-talen fanns det äldreboenden som saknade dusch eller bad, ja till och med varmvatten. I början av 2000-talet hade vi en intensiv debatt om bristerna inom psykiatrin. Regeringen tvingades tillsätta en särskild samordnare.

Diskutera gärna hur vi får bäst välfärd i dag. Men säg inte att välfärden har mindre resurser. Det är helt enkelt inte sant.

Mer läsning

Annons