Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres blöjor ska vägas

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Att väga blöjor. Tänk så cyniskt ett bolag kan agera för att tjäna lite mer pengar. Det privata bolaget Carema Care kastades ut från äldreboendet Koppargården i Stockholm efter ”blöjskandalen”. Men sedan Carema flyttade ut har Koppargården köpt 24 nya vågar – för vägning av blöjor i kommunal regi.

Caremaskandalens chockvågor märktes även i Örebro. I mars i år blev det klart att systerbolaget Carema Sjukvård får ta över vårdcentralen i Vivalla. Socialdemokraternas landstingsråd, Marie-Louise Forsberg-Fransson, gillade inte att det blev så, trots att Carema Sjukvård lovade att förstärka bemanningen vid vårdcentralen.

Även på denna ledarsida har vi någon gång refererat till Carema-skandalen som ett exempel på hur privat vård inte bör fungera.

Nu har affären granskats av tidningen Dagens Samhälle, som ger en helt annan bild.

Den som googlar på ”vägning av blöjor” hittar den ena artikeln efter den andra om hur cyniskt de privata vårdbolagen agerar. Men söker du i stället på ”vägning av inkontinenshjälpmedel” blir tonen en annan.

Där finns till exempel riktlinjer från landsting där det sägs att vägning av blöjor (inkontinenshjälpmedel) är ett utmärkt sätt att kolla när det är dags för ett byte eller för att prova ut inkontinenshjälpmedel. Det finns protokoll där det föreskrivs hur vägningen ska gå till.

Koppargården var ett problembarn långt innan Carema tog över driften. Det präglades av motsättningar mellan vårdpersonalen och ett inhyrt företag (inte Carema alltså) som stod för läkarvården.

2008, det vill säga innan Carema hade tagit över boendet, beskrevs Koppargården så här i en granskning som gjorts av stadsdelsnämnden: ”Tydliga brister i ledarskapet. Dålig kommunikation och kontinuitet i rapporteringen. Pensionärerna lämnades ensamma vid maten”. Förra året gjordes ytterligare en granskning. Den sade bland annat följande: ”Sociala dokumentationen har förbättrats. ”Måltidssituationen är klart förbättrad”. ”Plan finns för kompetensutveckling”. ”Omvårdnadspersonalen har utökats”.

Det fanns onekligen brister på Koppargården, både före och efter att Carema Care tagit över driften. Men det verkar ha blivit en förbättring när boendet drevs i privat regi.

Debatten om privat eller offentlig omsorg gav bränsle åt ”Carema-skandalen”. Men frågan är om det ens var en skandal.

Annons