Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholdödlighet ökar

Annons

Antalet män som dör av alkoholrelaterade leversjukdomar har ökat med 59 procent sedan 1997, skriver Svenska Dagbladet. Bland kvinnor är ökningen 50 procent. Den totala alkoholkonsumtionen har ”bara” ökat med 12 procent. Siffrorna kommer från Karolinska universitetssjukhuset.

Chockerande uppgifter?

Nej, inte alls. Ökar konsumtionen av alkohol får vi fler skador. Redan på 80-talet kom alkoholforskare fram till att skadorna ökar mer än konsumtionen.

Det är inte skrumplever i sig som hotar folkhälsan. Men antalet fall av skrumplever per 100 000 invånare är en indikator på alkoholskador i stort eftersom skrumplever så gott som alltid (med något undantag) beror på alkoholkonsumtion. Om antalet fall av skrumplever ökar är vi på väg åt fel håll.

Och vilka signaler ger staten? Den avstår från att höja alkoholskatten – och sänker momsen på krogen. Det finns planer på att Systembolaget ska leverera alkohol hem till folk. En utredning föreslår att Sverige ska tillåta privata systembutiker, under den märkliga täckmanteln ”gårdsförsäljning”.

EU-medlemskapet har inneburit en del negativa konsekvenser för vår alkoholpolitik, främst när det gäller den fria införseln. Men det är ju inte så att svenska regeringar har varit särskilt aktiva när det gäller att vidta motåtgärder.

Alkoholpolitik är inget hokus pokus. Ökad tillgänglighet och lägre priser leder till ond bråd död för människor. Minskad tillgänglighet och högre priser leder till att skadorna minskar. Det har bland annat en omfattande forskningsrapport som beställts av EU-kommissionen visat.

EU-reglerna gör att vårt handlingsutrymme begränsas. Men det är ingen ursäkt för att regeringen avstår från att göra saker som den faktiskt kan göra, till exempel höja alkoholskatten.

Även på EU-nivå finns det mer att göra. EU-fördraget har en stark skrivning om folkhälsa. Vid varje åtgärd som en EU-institution gör ska den ta hänsyn till effekterna för folkhälsan. Det skulle kunna vara att återinföra någon form av restriktioner på hur mycket alkohol som får tas in.

När Carl Bildt blev statsminister 1991 – och läste upp sin regeringsförklaring – sade han bland annat att alkoholen är vårt största sociala problem.

Problemet är större i dag – men märkligt frånvarande i regeringsförklaringarna.

Mer läsning

Annons