Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu värre blodbad

Annons

Det folkliga upproret mot Assad-regimen i Syrien har nu pågått i drygt två månader. Upproret har mötts av oresonligt våld från regimens sida. Till för några dagar sedan uppgavs att drygt 1 100 personer skjutits ihjäl. Mer än 10 000 personer har fängslats eller försvunnit.

Antalet människor som uppges farit illa är mest troligt följden av en försiktig bedömning av de människorättsorganisationer som försöker hålla räkning på offren. Bara under den gångna helgen har cirka 100 människor dött, enligt dessa källor.

Enligt andra, bland annat från soldater som lyckats desertera och ta sin tillflykt till Turkiet, är offren betydligt fler. En soldat berättar att armén kommit till en stad, där de gått från hus till hus och skjutit alla de såg – män, kvinnor, barn, unga och gamla. Han uppskattar antalet döda bara i den staden till 700 personer.

Samtidigt som detta blodbad pågår och tycks bli allt värre för var dag som går, görs det försök att påverka regimen att upphöra med våldet mot det obeväpnade folket. EU och USA kritiserar regimen kraftigt parallellt med att dessa internationella krafter försöker förmå president Bashar al-Assad och hans styre att släppa in internationella hjälporganisationer i landet för att ge humanitärt bistånd till dem som drabbats.

I lördags diskuterades ett utkast till en resolution i FN:s säkerhetsråd; en resolution som fördömer den syriska regimens våld mot den egna befolkningen. Varken de ryska eller kinesiska delegaterna dök upp till den diskussionen. Ryssland och Kina anser att det är en intern och nationell fråga för Syrien hur protesterna bemöts.

Det är illavarslande utifrån perspektivet vad som händer om ryssar och kineser skulle börja massprotestera mot sina regimer. Vi vet redan hur dissidenter behandlas i dessa länder och ett våldsinriktat bemötande av folkmassor kan inte uteslutas.

Inget land och ingen person bör kunna försvara det blodbad som den syriska regimen genomför mot sin egen befolkning. Och det är förtvivlat ledsamt att inte heller världssamfundet kan samlas till ett enat agerande mot massmorden.

Mer läsning

Annons