Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljö dödar en person varje vecka

I snitt dör en person i veckan på sitt jobb till följd av brister i arbetsmiljön. Långt ifrån alla polisanmäls och bara vart femte leder till åtal.

Annons

För snart ett och ett halvt år sedan välte en skylift på Kvinnerstaskolan. Två elever skadades, varav en svårt. Nu väcks åtal mot tre personer enligt arbetsmiljölagstiftningen. Läraren, rektorn och den dåvarande gymnasieenhetschefen ska stå till svars i rätten. De nekar till brott.

I mitten av februari i år fälldes två chefer vid socialförvaltningen i Krokoms kommun för arbetsmiljöbrott sedan en anställd begått självmord. Det inträffade 2010 och cheferna fälldes för att de inte agerat för att förhindra den mobbning som den anställde utsattes för. I själva verket bidrog de delvis själva till den, enligt domslutet.

Under åren 2010–2012 rapporterades 157 arbetsolyckor med dödlig utgång och inte mindre än 87 000 arbetsolyckor som resulterade i sjukdom eller kroppsskador. Under samma tid polisanmäldes bara 110 av dödsolyckorna och drygt 3 600 av de övriga olyckorna.

Enligt statistiken leder bara en femtedel av dödsolyckorna till åtal. Polisen har i stort sett ingen kompetens för att utreda dessa olyckor, varför förundersökningsarbetet i praktiken utförs av Arbetsmiljöverket. Ambitionen att utredningarna ska ske skyndsamt, försvinner någonstans i den luddiga ansvarsfördelningen mellan Arbetsmiljöverket och myndigheterna som ska utreda om brott begåtts.

När landet får en enda polismyndighet blir det förhoppningsvis bättre. Det ska inte behöva gå många år innan ett arbetsmiljöbrott hamnar i domstol. En sådan lång tid mellan händelsen och avgörandet i tingsrätten underminerar allmänhetens tilltro till de rättsliga myndigheterna.

Allt kan i princip förbättras. Men det som främst krävs är utbildning av förundersökningsledare och kriminaltekniker när det gäller arbetsmiljöbrott. Till detta ett väsentligt bättre samarbete mellan inblandade myndigheter. För så här kan det inte fortsätta.

Mer läsning

Annons