Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även få stölder skadar

Risken är liten för att äldre som har hemtjänst råkar ut för stölder. Men varje stöld skadar förtroendet.

Annons

Hemtjänsten i Örebro gör 2,2 miljoner besök varje år. 2014 rapporterades 18 misstänkta stölder. Då talar vi om en risk som är så liten att den är svår att beskriva. Det rör sig om bråkdelar av promille. Även om det skulle finnas ett mörkertal, är risken liten. Och ändå måste hemtjänsten göra vad som går att göra för minimera risken ännu mer.

Det finns en skillnad mellan exempelvis ett bostadsinbrott och en stöld i hemtjänsten. Om en utomstående bryter sig in i din bostad är det väl så obehagligt. Men det är ändå en främmande person som utför brottet.

Om någon av de anställda i hemtjänsten skulle sno pengar som ligger framme eller lägga beslag på ett kontokort, så är det en person som har tilldelats ett förtroende som utför stölden. Han eller hon har befogenhet att komma in i bostaden, för att vardagen ska fungera för brukaren. Han eller hon kan stoppa ett smycke i fickan utan att brukaren märker det. Om det finns en misstanke att en anställd utnyttjat sin ställning, så skadar det förtroendet mellan brukaren och hemtjänsten. Och det är inte svårt att föreställa sig att det är ett störningsmoment även för de anställda i hemtjänsten.

Sedan är det förhoppningsvis inte bara hemtjänstpersonal som kommer på besök hos brukarna.

En konkret åtgärd är att försöka minska antalet ansikten som en brukare möter. Och det finns goda skäl att sträva efter det – även om vi skulle bortse från stöldrisken.

Den optimistiska bilden är att stölderna trots allt är få. Statistiskt är risken att du inte kan lita på en personal inom hemtjänsten mycket liten. Kan det skapas rutiner som pressar ner riskerna ytterligare, så börjar vi faktiskt närma oss noll – eller i varje fall väldigt nära noll.

Den pessimistiska bilden är att även om stölderna är få, så är de problematiska för hemtjänsten och för brukarna. Även om 18 rapporterade stölder på 2,2 miljoner besök är lite, så är det ett viktigt arbete att få ner stölderna ytterligare.

Mer läsning

Annons