Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre kan du Borg!

Annons

På onsdagen var det budgetdebatt i riksdagen. Som av en händelse utsåg tidningen Financial Times Anders Borg till Europas bäste finansminister. I sina uttalanden tonar Anders Borg ner sin roll. Budgeten är ett lagarbete, säger han.

Det finns kritik att rikta mot Anders Borg. Efter valet 2010 har regeringen sysslat med förvaltning snarare än nytänkande. Och att sänka momsen på krogen är knappast vad landets ekonomi behöver just nu.

Socialdemokraternas Tommy Waidelich tonar ner Financial Times utnämning. Det var ju Göran Persson som sanerade statens finanser på 90-talet, påpekar han. Det är i och för sig sant.

Men vänta nu ett tag ...

Anders Borg har varit finansminister i fem år. Regeringen har genomfört en rad reformer, som skiljer sig tydligt från socialdemokratisk politik: Jobbskatteavdrag, rut-avdrag, försäljning av statliga företag och en rad reformer kring skolan – bara för att nämna några exempel.

Resultat: Sverige har bättre tillväxt än nästan alla andra EU-länder. De offentliga finanserna är i balans. Statsskulden är löjligt låg om vi jämför med Grekland, Italien, USA, Frankrike och en rad andra länder.

Det är värdefullt att det finns en bred enighet i riksdagen när det gäller ordning i statens finanser. Och visst kan vi tala om att det finns en kontinuitet från Göran Perssons tid som finansminister till Anders Borg när det gäller just sunda statsfinanser.

Men efter fem års regerande, med resultat som de flesta europeiska finansministrar glor avundsjukt på, är det väl ändå dags att ge ett erkännande till Anders Borg, kanske till och med för Tommy Waidelich. Sverige mår bättre än nästan alla andra länder i vår omgivning.

Så grattis till Anders Borg! Men det finns fler reformer som borde genomföras. En av de mest skadliga skatterna är värnskatten. Den bör tas bort, snarast möjligt. En annan fråga som regeringen bör ta itu med är a-kassan. Dels bör den bli obligatorisk. Dels borde taket börja höjas. Det har betydelse för sammanhållning. Medelinkomsttagare betalar skatt. Då måste de också få del av trygghetssystemen.

Sänkt krogmoms borde komma långt ner på prioriteringslistan.

Mer läsning

Annons