Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre lärare, bättre skola

I Sydkorea är klasserna stora, men mycket satsas på lärarna. Sverige har små klasser – och satsar mindre på lärarna.

Annons

Så beskrivs skillnaderna mellan Sverige och Sydkorea av OECD:s utbildningsexpert Andreas Schleicher. På tisdagen presenterade han en rapport om skillnaderna mellan skolsystem till regeringen.

Skolorna i Sydkorea presterar i absolut toppklass, medan Sverige halkar efter.

Den viktigaste slutsatsen i Andreas Schleichers föredragning på utbildningsdepartementet var: Inget utbildningssystem kan bli bättre än sina lärare.

Nu kommer företrädare för de politiska partierna att fingranska rapporten från OECD och hitta detaljer som stämmer överens med det egna partiets politik. Det ingår i spelets regler. Och det är bra för debatten.

Men ibland blir det lite genomskinligt. Socialdemokraternas Ibrahim Baylan vill se en nationell handlingsplan för att höja lärarnas status och löner. Det är ungefär det utbildningsminister Jan Björklund håller på med. Systemet med förstelärare infördes förra året. Den som utses till förstelärare får en löneökning på 5 000 kronor per månad. Men Socialdemokraternas huvudnummer är fortfarande mindre klasser.

Finns det något som talar mot Jan Björklund i Andreas Schleichers slutsatser? Ja, han säger till exempel att det är möjligt att ha en decentraliserad skola. Men då måste det finnas stödsystem kring skolorna, så att de kan utveckla sina undervisningsmetoder. Det skulle alltså inte vara absolut nödvändigt att förstatliga skolan.

Vi kan debattera länge om lärartäthet och storlek på klasserna. Men länder som satsar pengar på att ha riktigt bra lärare klarar goda resultat, även om klasserna är stora. Och framför allt: I flera asiatiska länder och Schweiz är det mellan 50 och 70 procent av eleverna som kommer från en missgynnad bakgrund som ändå åstadkommer toppresultat i matematik.

Det borde egentligen inte vara någon sensation: Prioritera lärarna, så fungerar skolan bättre.

Mer läsning

Annons