Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biståndspengar strömmar in i ett korrupt land

För drygt 200 år sedan besegrades en europeisk stormakt av svarta slavar i ett avlägset land. Kejsar Napoleon tvingades backa – och ge Haiti sin självständighet. Det var den andra självständiga staten i regionen. Den första var USA.

Annons

På lördagen lyfte ett transportplan från Örebros flygplats med bistånd till offren för jordbävningskatastrofen. Trafiken kring Haiti är tät i dessa dagar. Den skadade flygplatsen i huvudstaden Port-au-Prince kan inte ta emot alla hjälpsändningar.

Om haitier kunde besegra en europeisk stormakt för 200 år sedan, kan de klara jordbävningen. Men det kommer att krävas omfattande internationella insatser under lång tid. Då handlar det inte om att skicka mat, kläder eller tält – utan om att hjälpa Haiti långsiktigt. När de jordbävningsdrabbade områdena byggs upp igen, måste det ske med en stadsplanering som räknar med att jordbävningar kan inträffa.

Det finns en skadlig politisk struktur i landet. En elit som är van vid att roffa åt sig. Även den mest välvilliga politiska ledning i Haiti kommer att ha svårt att bryta den strukturen. Före jordbävningen bedömdes Haiti vara ett av de mest korrumperade länderna i världen.

Nu kommer biståndspengar att strömma in i landet. Det kommer att finnas gott om personer som vill passa på att skaffa sig lite ”provisioner” i utbyte mot att de släpper fram hjälpsändningarna.

Nu handlar det om att rädda liv. Då måste ett massivt bistånd sättas in, men förhoppningsvis med sådana säkerhetsmekanismer att korruptionen kan begränsas.

Men det kommer en tid då de akuta insatserna inte längre behövs – när människor har mat för dagen och risken för epidemier inte är akut.

Ett Haiti med ekonomisk tillväxt, mindre korruption och ett fungerande politiskt system blir också mindre sårbart för naturkatastrofer.

Vissa framsteg hade skett under åren fram till den förödande jordbävningen. En FN-styrka i landet bidrog till ökad säkerhet och till att kriminella ligor hölls i schack. Men nu måste arbetet börja om från början.

Den verkliga utmaningen är inte att skicka filtar, tält och mat i ett akut nödläge, utan att hjälpa Haiti att bygga upp en fungerande administration, jordbävningssäkra hus och ett civilt samhälle. När det arbetet börjar kommer det inte att understödjas av dramatiska tv-bilder. Men det är en nödvändig investering för att förhindra nya katastrofer.

De flesta byggnader som symboliserar den politiska makten i Haiti har förstörts. Presidentpalatset har till exempel kollapsat. Många av ministerierna är förstörda. Det understryker omfattningen av den tragik som drabbat Haiti.

Men det blir en dubbel tragik om nya byggnader kommer att förknippas med samma typ av maktmissbruk som de gamla. Omvärlden måste se till att det inte sker.

Annons