Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodström ut i periferin

Annons

Thomas Bodström var ett av Socialdemokraternas vallokomotiv.

Oavsett om han väljer att komma tillbaka till riksdagen eller inte, är han på väg ut i den politiska periferin. Han blev till exempel inte ordförande i justitieutskottet. Han beskrivs som en socialdemokrat som har gått sina egna vägar. Det är långt ifrån alltid som riksdagsarbetet har haft högsta prioritet.

Men det är inte bara det som är hans svaghet. Thomas Bodström kom rakt in i politiken, utan att ha någon egen förankring i arbetarrörelsen.

År 2000 avgick Laila Freivalds som justitieminister, efter ett bråk om utförsäljningen av den lägenhet hon och hennes man bodde i.

Göran Persson handplockade Thomas Bodström till jobbet. Han hämtades direkt från advokatkarriären till justitieministerposten.

En riksdagsledamot har en egen maktbas att stå på. Oavsett vad statsministern tycker, är riksdagsledamoten en av landets lagstiftare. En riksdagsledamot kan inte få sparken, inte ens om han eller hon skulle byta parti.

Men någon sådan bas hade inte Thomas Bodström. Han var i inledningsskedet beroende av Göran Perssons välvilja. I en svensk enpartiregering är det i hög grad statsministern personligen som bestämmer sammansättningen.

Jo, han blev invald i riksdagen både i valet 2002 och i valet 2006. Men det var för att han ”placerades” på listan för Örebro län av det socialdemokratiska partiet. I årets val blev han invald för Stockholms län. Den något konstgjorda placeringen i Örebro län upphörde.

Thomas Bodström är en vass politiker om vi talar om just rättsliga frågor. Han är en betydligt svagare allmänpolitiker. Det är svårt att tänka sig att Bodström skulle få något annat ansvarsområde än just de rättsliga frågorna.

Fyrabarnspappan, den före detta fotbollsspelaren och advokaten Bodström är tacksamma bilder i en valrörelse. Men sakligt sätt kan det socialdemokratiska partiet klara sig utan honom.

Det kan till och med vara en fördel för Mona Sahlin om en före detta minister, som är intimt förknippad med den förre partiledaren Göran Persson, trappar ner sin politiska verksamhet.

Mer läsning

Annons