Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottslingar får rabatt

Annons

Om du begår ett litet brott så kommer du lindrigt undan. Men ju fler – och grövre brott – du begår, desto svårare får du att komma undan lagens långa arm. Inbillar du dig att det är så det fungerar?

Nej, så behöver det inte alls vara, vilket bland annat ett fall från Örebro visar.

En person dömdes i veckan till sex månaders fängelse för bokföringsbrott. Men tingsrätten uttalar sin förvåning över att inte personens sambo åtalades. Sambon spelade, enligt tingsrätten, en nyckelroll i härvan.

Åklagare Elisabeth Börjesson förklarar i lördagens NA varför hon inte väckte åtal mot mannen. Han är misstänkt för betydligt grövre brott, som dessutom ligger närmare i tiden. Det ska påpekas att det handlar om misstankar. Mannen är inte dömd. I princip kan det hända att han frikänns, även om han snart har ett åtal att vänta.

Men åklagarens agerande visar att rättssystemet inte alltid fungerar på det sätt som många tror – att ju fler brott du begår, desto hårdare straff får du.

Det kan också vara precis tvärtom. Om du begår en rad olika brott, varav en del är riktigt grova, så har du goda chanser att få rabatt. Åklagaren skriver av en del av de brott du har begått. Det spelar mindre roll om brotten är svårutredda eller inte.

Problemet är att systemet har ett ovanifrånperspektiv. Det är förenkling för myndigheten som är det viktiga, inte brottets karaktär eller eventuella brottsoffer. Det blir också märkligt om två personer är inblandade i en ekonomisk härva, men bara den ena av dem åtalas.

I det här fallet handlade det om ekonomiska brott. Brottsoffret blir en aning diffust. Men tidigare har SVT uppmärksammat att detta även gäller exempelvis rattfyllerister. Då blir det genast betydligt allvarligare.

Mer läsning

Annons