Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkraten och knorren

I slutskedet av valrörelsen dök knorren på danska grisar upp som en av de viktigaste frågorna. Slutdebatten i tv inleddes med djurhållningen.

Annons

Den dåliga djurhållningen i länder som Danmark och Tyskland innebär bland annat att grisarnas svansar rutinmässigt kuperas. Med lite antibiotika kan djuren hållas något så när friska, trots att djurhållningen inte är bra. Men då ökar också förekomsten av bakterier som står emot antibiotikabehandling. Och naturligtvis uttryckte alla företrädare en upprördhet över läget i våra grannländer. Men så här ligger det också till: EU har redan djurskyddsregler. Det är inte okej att rutinmässigt kupera grisarnas knorrar. Nu ska det sägas att djurskyddsdirektivet ska implementeras fullt ut först i år.

EU-kommissionen ska granska att medlemsländerna följer gällande lagstiftning. Men för att det ska fungera krävs att kommissionen agerar oberoende av medlemsländerna, att den har integritet. Och på den punkten ger medlemsländerna motsägelsefulla signaler.

En stark EU-kommission är inte bara grisarnas kompis. Det är också de små medlemsländernas bästa vän. Tänk på det när partier klagar över ”byråkratin” i Bryssel. Det är just den byråkratin som ska se till att djurskyddet fungerar.

I tv-debatten hettade det till ordentligt mellan höger och vänster när EU:s frihandelsavtal med USA diskuterades. I avtalet kommer det att finnas en mekanism för konfliktlösning, ett sätt att lösa tvister mellan företag och stater. Framför allt Vänsterpartiet framställer konfliktmekanismen som ett hot mot demokratin. Vad texten i avtalet säger vet vi inte ännu, eftersom förhandlingar pågår. Och ja, Sverige ska kunna bestämma om vi till exempel vill tillåta välfärdsvinster eller inte.

Men samtidigt: Att det finns en reglering av hur konflikter mellan stater och företag ska lösas är både bra och rimligt. Inte ens en stat ska kunna agera hur som helst, till exempel lägga beslag på privat egendom.

Mer läsning

Annons