Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att bygga nytt

Annons
ILLUSTRATION: TECKENAR-OLLE

Natten i Bryssel gav resultat. EU-politikerna kom fram till en ny överenskommelse om hur länder i kris och den samlade ekonomin ska få fortsatt stöd. Det handlar om att lappa och laga.

EU i nyhetsflödet är i dag lika med kris. Visst finns det länder, bland andra Sverige, som än så länge guppar i svallvågorna från det upprörda havet nere på kontinenten. Men krismedvetandet finns hos oss också.

I gryningen i går morse presenterades ytterligare två sätt att motverka kaos i den europeiska ekonomin. EU:s räddningsfonder ska kunna stödköpa statsobligationer och ge direkt stöd till banker i kris. Det sista medför att länder slipper öka sina statsskulder för att rädda svaga banker.

I rådande akuta läget är åtgärderna kloka. Italien, Spanien och Frankrike lyckades övertala Tyskland, eurozonens starka ekonomi, att backa från sitt motstånd. Euroländernas ekonomier är som ett hus som håller på att rasa: Grekland en vägg som ger vika, Italien en grund som vittrar och Spanien ett tak som läcker. Allt måste hålla samman för att huset ska vara beboeligt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick inte vara med på slutförhandlingen av det nya räddningspaketet eftersom Sverige har sin egen valuta. Då, på torsdagen, var han kritisk till de mer långtgående förslagen, bland annat en bankunion.

Jag har inte stöd i Sverige riksdag att säga ja, sa Fredrik Reinfeldt. Problemet är större än så. I dag är EU lika med krismöten på toppnivå. Medborgarna, inte ens de nationella politikerna, har inte en chans att hänga med dessa rymdfarkoster som släpper ifrån sig räddningspaket efter räddningspaket. Pågår det för länge hotas EU:s folkliga förankring och demokratiska legitimitet.

Kritiker hävdar att räddningspaketen bara tillfälligt lappar ihop en ekonomi, som inte längre har kraften att utföra sitt uppdrag – att vara till nytta för människor och länder. Arbetslösheten är både nu och än mer på sikt, ett mycket större problem än statsskulder. I dag tvingar den politiska hanteringen av skuldkrisen länder att krympa sina ekonomier i stället för tvärtom.

Snart måste vi få ett EU-toppmöte som handlar om hur människor ska kunna försörja sig. Europa är inte ensamt om dagens problem. Lika beroende som Sverige är av euroländerna, lika beroende är resten av världen av EU. Och tvärtom.

Mer läsning

Annons