Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att riva murarna

Annons

Döva har svårare att få jobb, och tjänar mindre pengar än genomsnittet. De är även i högre grad beroende av bidrag. Det har Emelie Rydberg, filosofie doktor i handikapp-vetenskap vid Örebro universitet, kunnat konstatera i sin kartläggning av arbetmarknaden för döva personer.

Detta problem kan delvis förklaras av konjunktur, men även under perioder med högkonjunktur har människor med olika slags funktionshinder problem att få plats på arbetsmarknaden. Fördomar och diskriminering är en orsak. Strukturförändringar en annan. Trösklarna in till arbetsmarknaden höjs. Arbetsgivarna, privata och offentliga, söker efter högeffektiv arbetkraft, och människor med någon skavank (eller trassligt förflutet) hamnar längre ned i kön. Det är svårare att kunna få göra en insats på del av sin tid.

Arbete och egen försörjning – för de som vill och kan – är grundläggande för delaktighet i samhället. Men så ser det inte ut.

Under 2000-talet har tvärtom deras ställning försvagats, det har bland annat Riksrevisionen slagit fast i en rapport som publicerades för några år sedan, då konjunkturen var stekhet. Det behövs olika typer av stöd till sysselsättning för att vända utvecklingen. Och mer än så.

Det behövs en diskussion om människosynen på arbetsmarknaden

I våras publicerade Diskrimineringsombudsmannen DO en läsvärd och tankvärd skrift om människors upplevelser av diskriminering. Trots att många personer med funktionsnedsättningar står utanför arbetsmarknaden upplever de som kan arbeta, och aktivt söker sig ut på arbetsmarknaden, stora problem med de myndigheter som handlägger deras ärenden. Attityden är att de ska känna tacksamhet. Kunskapen om deras verklighet brister.

I rapporten berättar DO att många vittnar om att inte bli sedd som människa, utan att fokus ligger på funktionsnedsättningen.

Det görs olika manifestationer och antas planer och mål för ökad tillgänglighet i samhället. 2010 är som bekant tillgänglighetsåret. Beslutet togs för tio år sedan.

Men det är mycket långt kvar till att ord och handling samverkar. I det politiska samtalet är detta ingen stor fråga.

Mer läsning

Annons