Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att tänka på försvaret

Under flera decennier har det svenska försvaret systematiskt rustats ned, till att i dag vara i samma storleksordning som Litauens.

Annons

Det är till viss del förståeligt. Sverige har inte varit i krig på 200 år och vi har inte befunnit oss under något direkt hot. När pengar har behövt sparas in, har försvarsbudgeten varit en spargris att plundra. Men under de senaste veckorna har läget i världen skiftat. Rysslands president, Vladimir Putin, har meddelat att de har för avsikt att byta ut hela Rysslands vapenarsenal fram till 2020. The Moscow Times uppger att prislappen för upprustningen ligger på 5 000 miljarder kronor. USA, med Barack Obama, har framfört ett liknande, om än mer blygsamt, budskap: De kommer att lägga ungefär 2 300 miljarder kronor på att rusta upp sin kärnvapenarsenal under samma tidsperiod.

Det internationella, politiska läget, är i gungning och det bevisas bland annat av att både Ryssland och USA under den senaste tiden har kränkt flera länders, bland annat Sveriges, luftrum. Vi behöver inte nödvändigtvis tolka det som ett hot riktat mot Sverige, men det är ändå en indikation på att något håller på att hända i världen. Vi har två stormakter, en på vardera sidan om oss, som har kavlat upp skjortärmarna och placerat handen på hölstret.

De politiska blocken har olika åtgärdsplaner för det svenska försvaret. Socialdemokraterna vill återinföra den allmänna värnplikten medan Alliansen vill öka anslagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet drar åt motsatt håll och går så långt att de förespråkar en fortsatta nedskärningar av förvaret. Samtidigt uppger 61 procent av Sveriges befolkning, i en Sifoundersökning genomförd i början av september, att de vill förstärka Sveriges försvar.

Det är lätt att förespråka fred och frihet när världen runt omkring oss vilar på en stabil grund. Men så ser det inte ut i dag, och det är hög tid att börja föra en konstruktiv diskussion om det svenska försvaret.

Mer läsning

Annons