Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags prata turordning

Sist in först ut. Så lätt går det att sammanfatta en riktigt het potatis på arbetsmarknaden.

Annons

Lite krångligare blir det med en längre formulering för samma sak – turordningsregler vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Förra året var oenighet om turordningen en viktig anledning till att förhandlingarna om ett nytt huvudavtal bröt samman.

Syftet med det nya huvudavtalet är att modernisera grunderna för det som vi, ofta med stolthet, kallar den svenska modellen. Hos oss är det arbetsgivarna och facket som till största delen reglera arbetsmarknaden på egen hand, för att slippa lagstiftning.

Den svenska modellen har visat på en beundransvärd slitstyrka och varit en konstruktiv del av vår ekonomiska utveckling. Visst finns det också lagar, men inte i alls i samma omfattning som i andra länder.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh uppmanar nu parterna att sätta sig ner och reda ut begreppen om turordningsreglerna. I korthet kan man säga att facken hävdar att anställningstryggheten är fundamental för de anställda och dessutom inget problem i realiteten för företagen.

Motparten, Svenskt Näringsliv, påstår att reglerna hindrar företagens utveckling och därmed deras förmåga att växa och kunna nyanställa.

Det finns inte bara en klyfta mellan arbetsmarknadens parter. I Alliansregeringen går meningarna isär. De tre mindre partierna vill mer eller mindre ta bort lagens turordning. Moderaterna säger nej med motivet att en försvagning skulle leda till ökad osäkerhet för det anställda och enbart ge marginellt fler jobb. I Moderaterna har alltså facken än något oväntad bundsförvant.

Det finns ett stort värde i att parterna gör upp om turordningsreglerna, precis som många andra grundläggande förutsättningar mellan arbetsgivare och anställda. I de avbrutna förhandlingarna om huvudavtalet fanns också frågor om strejkrätt, omställningsskydd och rehabilitering.

Globaliseringsrådet föreslog i sin rapport förra året att ta bort turordningsreglerna och samtidigt höja a-kassan. Det skulle öka rörligheten och ge ungdomar större chanser att få jobb. Den aspekten tål också att diskuteras.

Det är bara för Svenskt Näringsliv att tacka ja till LO:s invit. Det är genom att inte prata med varandra man kan vara säker på att ingenting sker. Eller att regeringen tar över.

Mer läsning

Annons