Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags sopa rent, M

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

En klick som utser sig själva till topposterna och därmed samlar makten på få händer. Det är en bild av Moderaterna i Örebro. Den maktordningen strider mot den framtoning som partiet på riksnivå vill ha.

Moderat ledarskap ska kännetecknas av tydlighet, ansvarstagande och öppenhet. Så står det i det nya kommunpolitiska idéprogram som antogs av Moderaternas partistämma i Örebro i går.

Kapitlet om ledarskap i kommunerna är en nyhet i moderatsammanhang. Tiderna förändras och partiet måste hänga med. Det var i kort sammanfattning budskapet från partiledaren Fredrik Reinfeldt i torsdags.

Ledarskap är en sådan modern företeelse. Inte ledarskapet i sig, men synen på att en ledare inte är en naturbegåvad man eller kvinna, utan snarare ett förhållningssätt, ett resultat av att följa tydliga riktlinjer. På så sätt kan (nästan) vem som helst med öppet sinnelag träna sig att blir en ledare.

Det moderata kommunalrådet i Örebro Kent Persson kritiserades i NA i går av sina egna för att toppstyra partiet i Örebro. De tyngsta posterna i nämnder har fördelats mellan sju personer som alla sitter i valberedningen. De har alltså utsett sig själva.

Det är i första hand en angelägenhet för andra partimedlemmar som kan känna sig bortfösta från viktiga poster. Partiet, som nu ska bli ännu nyare, riskerar också sin trovärdighet ut mot väljarna. Toppstyrning är inte modernt.

De styrande moderaterna i Örebro vill inte uppge vilka som sitter i valberedningen. Det fick NA reda på via andra källor. Denna inställning är högst omodern. Och obegriplig.

Tendens till hemlighetsmakeri finns också på riksplanet. I fredags hoppade Anne-Marie Pålsson, före detta moderat riksdagsledamot, av eftersom partiledningen motsätter sig en lagstiftning om redovisning av partibidrag. Direkt oanständigt, tyckte Pålsson.

Oanständigt eller inte, inställningen är i alla fall omodern. Formuleringen om ett öppet ledarskap i kommunerna handlar om den utåtriktade verksamheten mot medborgare och anställda. Lika självklar borde den vara för ansiktet utåt.

Moderaterna skulle för sin egen trovärdighets skull sluta med att mörka valda delar av sitt inre arbete. Det nya Moderaterna borde lära av det gamla ordspråket om att sopa rent framför egen dörr.

Mer läsning

Annons