Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Lindén: Fortfarande löss i den röda fanans veck

Tyvärr brukar det med jämna mellanrum återkomma i media. Nyheten om att politiska ungdomsförbund har infiltrerats av falanger vars åsikter inte är förenliga med organisationen eller vill tillskansa sig makt och inflytande.

Annons
SSU:s ordförande Philip Botström.

Nu senast handlar det om Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) i Skåne där lokalföreningar tagits över av en grupp individer som verkar ha hyst starka islamistiska och homofoba åsikter. Men det är inte första gången just SSU har utsatts.

Entrism som infiltreringen kallas är något som många organisationer måste akta sig för och det finns fler exempel som när Skattebetalarnas förening samt Föreningen Norden för ett par år sedan plötsligt fick en massa nya medlemmar som "råkade" sympatisera med Sverigedemokraterna.

På 1980-talet var det kommunister som ville ta över ungdomsförbundet och SSU:s dåvarande förbundsstyrelse uteslöt ett stort antal medlemmar och bland de mest prominenta kan räknas den framtida historikern Peter Englund. Liknande inträffade i Örebro när Vänsterpartiets Ungdomsförbund Ung Vänster togs över av en extrem falang. "Entrism" som infiltreringen kallas är något som många organisationer måste akta sig för och det finns fler exempel som när Sverigedemokraterna försökte infiltrera Skattebetalarnas förening samt dåvarande ungdomsförbundet SDU Föreningen Norden i Stockholm för ett par år sedan. I SSU:s fall handlar det denna gång om religiösa extremister samtidigt som händelsen följer det sedvanliga dramaturgin.

Likt andra ungdomsförbund har SSU heltidsanställd personal och bland deras huvuduppgifter ingår att samla in information om vad som händer ute i distrikten.

SSU:s förbundsordförande Philip Botström säger sig inte ha känt till händelserna samtidigt som han gästade en kongress där det yttrades homofoba uttalanden i talarstolen. Som förbundsordförande är han ytterst ansvarig för organisationen och det är på många sätt osannolikt att förbundsledningen inte har känt till vad som pågått i Skånedistriktet. Likt andra ungdomsförbund har SSU heltidsanställd personal och bland deras huvuduppgifter ingår att samla in information om vad som händer ute i distrikten. I Moderata Ungdomsförbundet ska exempelvis generalsekreteraren bevaka organisationen och SSU:s förbundssekreterare har samma uppgift.

Det vore som om Ulf Kristersson inte hade fått information om exempelvis Moderaterna i Stockholm skulle infiltrerats av högerextremister.

Att SSU:s ledning inte kände till vad som hade hänt i Skåne är rent osannolikt. Men om ordförande Philip Botström inte fick information om vad som pågick i ett av de största distrikten visar detta ett seriöst kommunikationsproblem. Det vore som om Ulf Kristersson inte hade fått information om exempelvis Moderaterna i Stockholm skulle infiltrerats av högerextremister. Den troligaste förklaringen är därför att man helt enkelt trodde problemet inte var så farligt och hoppades att det skulle blåsa över innan det omskrevs i media. Kanske inte direkt ledarskap men vanligt inom politiken.

Det är välkommet och de bör ha uttrycket "lössen i den röda fanans veck" i åtanke som användes om de kommunister som infiltrerade den tidiga arbetarrörelsen.

SSU borde dock välkomna granskningen och har vidtagit ett åtgärdspaket för att få bukt med extremisterna inom Skånedistriktet. Det är välkommet och de bör ha uttrycket "lössen i den röda fanans veck" i åtanke som användes om de kommunister som infiltrerade den tidiga arbetarrörelsen. Homofober och religiösa extremister hör inte hemma inom ett parti som Socialdemokraterna eller i deras ungdomsförbund.

Annons