Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David Lindén: Ynkligt, ynkligare, Gotlandsliberaler

I dag är det 80 år sedan novemberpogromen i Tyskland. En händelse som brukar kallas Kristallnatten då judisk egendom och individuella judar attackerades av nazisterna som "hämnd" för att den tyske diplomaten Ernst vom Rath som tjänstgjorde vid tyska legationen i Paris sköts av den judiske flyktingen Herschel Grynszpan.

Annons
Ikväll är det 80 år sedan Kristallnatten 1938.

Namnet "Kristallnatten" syftar på att gatorna täcktes av krossat glass från judiska affärsidkares fönster och pogromen har sedan dess setts som inledningen på det händelseförlopp som kulminerade med förintelsen.

I samband med Kristallnatten uppmanade Sverige och Schweiz oberoende av varandra Tyskland att stämpla ett J i judarnas pass för att göra dem lättare att känna igen. Samlingsregeringen som tillträdde 1939 under ledning av statsminister Per Albin Hansson var också ytterst restriktiva med att ge förföljda judar en fristad.

Runt om i Europa brukar minnet av "Kristallnatten" högtidlighållas. Så också i Sverige då vi milt sagt inte har någon stolt historia när det gäller andra världskriget och judeförföljelserna. På hösten 1938 uppmanade Sverige och Schweiz Tyskland att stämpla ett J i judarnas pass för att göra dem lättare att känna igen. Samlingsregeringen som tillträdde 1939 under ledning av statsminister Per Albin Hansson var också ytterst restriktiv med att ge förföljda judar en fristad.

Även om man själv inte var med och det är länge sedan brukar alla vilja framhålla att detta som sagt inte får hända igen och vilja visa att man är fullt medveten om att Sveriges flathet gentemot Nazityskland.

Det är därför högtidlighållandet av Kristallnatten brukar förena över partigränserna. Alla vill framhålla att detta inte får hända igen och vilja visa att man är fullt medveten om att Sveriges flathet gentemot Nazityskland. Men denna sammanhållning verkar inte längre gälla på Gotland där Liberalerna, av alla partier, har valt att inte delta i dagens fackeltåg med efterföljande kulturkväll som ska uppmärksamma Kristallnatten.

I en intervju med Sveriges Radio försöker Gotlandsliberalernas ordförande Mats-Ola Rödén motivera bojkotten:
Det har begåtts många brott och förtryck i världshistorien. Antisemitism har förekommit och förekommer på fler ställen än Tyskland, inte minst i kommunismens namn. Vi tycker att även dessa folkbrott ska uppmärksammas.

Svaret är rent ut sagt ynkligt och dessutom anmärkningsvärt då det kommer från Liberalerna. Folkpartiet är det borgerliga parti som konsekvent höll gränsen mot Nazityskland. Rödéns gamla partikamrat Ingrid Segerstedt-Wiberg (1911–2010), som var riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet och dotter till den legendariske antinazisten Torgny Segerstedt, skulle haft något riktigt elakt att säga om hans "motivering". Om Liberalerna på Gotland har några äldre medlemmar borde Rödén också lyssna på dessa som säkerligen kan vittna om vilka insatser öns civilbefolkningen gjorde för dem som under kriget i rangliga båtar lyckades ta sig över Östersjön. Många av dessa var judar. Förslagsvis kan Mats-Ola Rödén också ta bilen till Lärbro kyrka på norra Gotland. Där ligger fångar från Bergen-Belsen och Auschwitz begravda. Dessa fördes hit efter krigsslutet men var så pass sjuka och undernärda att de inte klarade sig.

Ingrid Segerstedt-Wiberg hade skämts över Gotlandsliberalernas bojkott av dagens manifestation till minne av Kristallnatten.

Det finns en tid att tala om andra brott mot mänskligheten och NA:s ledarsida brukar med jämna mellanrum påpeka just kommunismens illdåd. Men att den 8 november inte uppmärksamma antisemitismen och minnas hur det civiliserade Tyskland kunde omvandlas till en folkmordsnation är rent ut sagt historielöst.

Mer läsning

Annons