Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stalinistiska myten

Ryssland tillsatte premiärminister på Krim vars parti fick fyra procent av rösterna i det senaste valet.

Annons

Nu har det hållits en folkomröstning där 97 procent av väljarna sägs ha röstat för en anslutning till Ryssland. Så brukar det gå till i diktaturer. Ett annat exempel: I förra veckan hölls det val i Nordkorea. Där var valdeltagandet 100 procent och 100 procent röstade på Kim Jong Un. Rysslands president Vladimir Putin lånar en modell från Josef Stalin. Sovjetiska styrkor marscherade in i en rad länder i Öst- och Centraleuropa under andra världskriget. Lydregimer tillsattes. Men det skedde officiellt i demokratiska val. I vissa lander – som Östtyskland och Polen – fanns till och med ett formellt flerpartisystem.

1940 gick sovjetiska styrkor in i Estland. Därefter hölls det ”val” där kommunistiska kandidater vann en överväldigande seger. Den regering som tillsattes ansökte om att Estland skulle få bli en del av Sovjetunionen. Det finns likheter mellan den officiella retoriken i Lettland 1940 och Krim 2014. Det är för att ”skydda” den ryska befolkningen i Krim som Ryssland först ockuperar landet – och därefter ordnar en folkomröstning, vars resultat är avgjort på förhand.

Så här sade Johannes Lauristin, Stalins marionett i Tallinn, 1940 om den regering som de sovjetiska trupperna hade störtat:

– Den reaktionära klick som ledde landet trampade på även de mest grundläggande rättigheterna för de nationella minoriteterna och uppviglade och provocerade på alla sätt fram hat mellan folkgrupperna.

Ytterligare ett exempel: 1939 tillsatte Stalin en finsk lydregering i den lilla orten Terijoki som tillkännagav att Finlands arbetare skulle få åtta timmars arbetsdag. En rättighet som hade införts i Finland redan 1919.

Putin bygger upp en myt om ett starkt Ryssland som står emot ett dekadent väst som tillåter homosexualitet. Han vill skapa en rysk maktsfär som bygger på rå militär styrka, snarare än demokrati och ekonomiskt välstånd.

Det är illavarslande. Inte minst för människorna i Ryssland. Stalins undersåtar fick betala ett mycket högt pris för att upprätthålla den stalinistiska myten.

Mer läsning

Annons