Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är oliiidligt spännande!

Det röda laget har 159 röster och det blåa laget har 141.

Annons

Nu kunde man tro att tävlingen var över, men i årets omgång av budgetomröstningen har vi även ett tredje lag med oss, det bruna laget. De har 49 röster och har ännu inte bestämt sig hur de ska rösta! Lägger de rösterna på det blåa laget får de blå fler röster än det röda laget och vinner. Gör de tvärtom vinner det röda laget. Och hur de bruna än gör kommer de att vara i vinnarlaget.

Det är en komplicerad situation vi har försatt vår riksdag i. Nykomlingarna i det bruna laget har ett mål med sitt deltagande i tävlingen som skiljer sig från de medtävlandes. Oavsett vad de försöker att påskina, är det grundläggande skälet till varför de gett sig in i leken att de vill att Sverige ska ta emot färre invandrare och lägga mindre pengar på invandringen.

Det röda och det blåa laget är oense om mycket men en sak är de överens om och det är att Sverige ska fortsätt aatt ha en generös invandrinsgpolitik. För att garantera att Sverige fortsätter att ta sitt ansvar för människor på flykt har de sett till att de i sin respektive budget lagt lika mycket på invandring. Det bruna laget måste alltså göra sitt val baserat på något annat än de kommande årens flyktingmottagande. Frågan är vad.

Om de väljer att stödja de blå lämnar de det röda laget med tre olika val inför omröstningen imorgon.

1.De kan dra tillbaka budgeten före omröstningen och försöka förhandla fram en ny kompromissbudget.

2.Löfven kan avgå som statsminister och talmannen får på nytt leta en statsministerkandidat som kan få stöd för sin regering.

3.De kan välja att utlysa extra val(nyval) och vi får gå till valurnorna för tredje gången på mindre än ett år.

Alla dessa tre förslag skulle ställa till oreda och riksdagens arbete skulle fortsätta att stå stilla. De skulle alltså alla tre också gynna SD som hittar sitt stöd i känslan av otrygghet. Alternativet är att SD röstar med de röda och att vi då får en röd regering som ska försöka regera med ett osäkert brunt stöd. Vi har all anledning att längta tillbaka till tiden då det var oliiidligt spännande på tv:n och inte i riksdagen.

Mer läsning

Annons