Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det började med en statskupp 1978

Annons
Sprids i Sverige. På bilden: afghanska cricketspelare under en match i Indien.

Vad är det som gör att en brittisk nationalsport som cricket sprider sig i Sverige. Ja, det är rätt komplicerat faktiskt.

Radioprogrammet Gomorron Världen uppmärksammade i veckan att cricket är en växande sport. I ett reportage fick vi höra hur det gick till att starta en cricketklubb i Sunne i Värmland.

Det pågår även sonderingar om att starta en cricketklubb i Örebro.

Jag skulle kunna börja med ett brittiskt rättegångsprotokoll från 1597 som lär vara det första skriftliga belägget för att sporten existerade. Sedan skulle jag kunna fortsätta med hur sporten spreds i det brittiska imperiet.

Eller så skulle jag kunna skriva om cricket som gentlemannasport. ”The under-arm bowling incident” inträffade 1981 när det australiska laget använde ett knep i en match mot Nya Zeeland. Visserligen enligt reglerna, men det ansågs inte gentlemannamässigt. Vad de gjorde? Då kommer nästa problem – att förklara spelreglerna. Det går inte i en enkel ledarkrönika.

Så låt mig i stället börja med en militärkupp i Afghanistan i april 1978. Militärkuppen förde en kommunistisk regim till makten i huvudstaden Kabul. Den var nära allierad den kommunistiska supermakten Sovjetunionen.

1979 ockuperades Afghanistan av sovjetiska trupper för att – som det hette – rädda ”den afghanska revolutionen”. Ett långt och blodigt krig följde, där rebellgrupper bekämpade den kommunistiska regimen – bland annat med stöd från USA.

Miljontals människor flydde från Afghanistan – till grannlandet Pakistan.

I Pakistan är cricket stort. Flera av världens främsta cricketspelare kommer från just Pakistan. Det var bland afghanska flyktingar i Pakistan som det första afghanska cricketförbundet bildades. Och när flyktingar återvände till Afghanistan så fortsatte de att spela cricket.

Sedan 2010 finns också ett afghanskt damlag. Talibanrörelsen hade ambitionen att förbjuda cricket över huvud taget. Så damlaget måste framstå som en nagel i ögat!

Vågen av afghanska flyktingar har flera olika orsaker. Men den sammanfaller bland annat med att de internationella styrkorna har dragit sig tillbaka. En del av flyktingarna tar sitt intresse för cricket med sig till Sverige.

Det finns även andra skäl till att sporten sprids i Sverige. Lasse Åberg introducerade sporten i tv när han var en av Stjärnorna på slottet för två år sedan.

Om det nu är någon som är sugen på att spela cricket eller titta på cricket, så ökar möjligheterna. Och vill du inte vare sig spela eller titta på cricket, så är det bara att låta bli. Så fungerar ett liberalt samhälle.

Någon tjockskalle kanske börjar betrakta cricket som en del av ”islamiseringen”.

Det svenska cricketförbundet har mycket att göra i dessa dagar! Inte bara för att det bildas nya cricketklubbar.

Just nu pågår världsmästerskapen i division två i cricket i Stockholm. I det svenska laget spelar till exempel Afzal Virk, Azam Khalil, Bilal Zaigham och Khalid Zahid.

Mer läsning

Annons