Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det dubbla med USA som världspolis

Annons

Nu är 16 000 amerikanska militärer på plats i Haiti och fler kan komma. USA är den enda makt i världen, som kan bistå det katastrofdrabbade landet med denna helt avgörande hjälp.

Hamnen i huvudstaden Port-au-Prince ska öppnas i dag efter insatser just från amerikansk militär. Då kan förnödenheter tas in i landet i en helt annan omfattning än via den skadade flygplatsen.

Jordbävningen har försatt Haiti i ett tillstånd av nationell vanmakt och landet är helt beroende av att få bistånd utifrån, i första hand för att hjälpa alla överlevande. Men också för att ta hand om de döda, röja bland alla raserade hus och skapa ordning. Det krävs en ytterst professionell organisation för att klara av detta.

I världen i dag finns endast USA som klarar detta. I den bästa av världar hade FN stått för den akuta räddningsinsatsen. Men den ordningen kan vi bara drömma om än så länge. Generaler som pekar med hela handen och har befäl över en samlad organisation är det bästa som kan hända Haitis folk nu.

Historiskt har USA vacklat mellan två inställningar till omvärlden. Det finns politiska krafter, som hävdar att USA ska sköta sitt och lämna resten av världen att sköta sina affärer. Och så finns det motsatsen, som över tid tagit sig olika uttryck. Det mest uppenbara goda exemplet är USA:s invasion i Frankrike i andra världskrigets slutskede. Ingen ifrågasätter det rätta i denna insats för att stoppa slaktandet i Europa.

I dag lever vi närmare kriget i Irak. Här var bevekelsegrunderna andra. USA tog sig friheten under förespegling att skydda sina egna intressen och rädda den fria världen, att starta ett förödande krig för att undanröja en politisk motståndare. Det som skulle vara ett blixtkrig blev något helt annat. Även om USA drar sig helt tillbaka från Irak, kommer irakierna att länge få leva med konsekvenserna. Dessutom påverkas hela det internationella säkerhetsläget.

USA satsar stora pengar på sin militär, resurser som skulle kunna användas till annat. Så är det över hela världen. Men som nu i Haiti är den militära organisationen överlägsen. Världen klarar sig inte utan de goda soldaterna. Det borde inte vara så, men verkligheten är inget idealtillstånd.

Det bästa vore om FN kunde ta över USA:s roll som världspolis, beredd att rycka ut direkt. Inget tyder i dag på det. Garanten för rätta insatser är en amerikansk ledning, som ser med ödmjukhet på sin unika position.

Mer läsning

Annons